Krönika, Dagens Industri

Weekend 17 mars

Krönika

Jan Gradvall

Hur ska Sverige kunna anpassa sig till den globala ekonomin när vi fortfarande lever med ordspråk från det gamla bondesamhället?

Senast i går hörde jag någon säga: ”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.” Men stämmer det verkligen år 2006? För att kunna hävda sig på dagens arbetsmarknad är det betydligt bättre att gapa för mycket än för lite. Det ses inte som ett tecken på hybris, utan tvärtom på ambition och arbetsvilja.

Ett annat ordspråk som verkligen kan diskuteras är ”Skomakare, bliv vid din läst.” Det är ett ytterst tveksamt råd när framtiden ligger i att samarbeta över yrkesgränserna och bygga kluster. Skomakaren borde tvärtom snarast få rådet att skaffa fler strängar till sin lyra. Eller bli upplyst om att gräset definitivt kan vara grönare på andra sidan.

Är det inte hög tid att uppdatera de svenska ordspråken? Ordspråk kan tyckas vara skämtsamma, men vi använder dem för att understryka sanningar. Enligt Nationalencyklopedins definition är ordspråk ”viktiga som indikation på en kulturs värderingar och normer”.

1999 höll Arne Mårtensson, dåvarande VD för Handelsbanken, ett examenstal på Stadshuset till det årets kull av Handelsstudenter. Mårtensson sammanfattade sina råd med ordspråket: ”Gräv där ni står.”

I samma stund exploderade IT-ekonomin. Några av de som studenter som stod stilla med sina spadar blev stillastående för evigt. Några av de som tog chansen att gräva någon annanstans blev miljonärer.

Kanske har även Mårtensson själv insett det tveksamma i rådet att gräva där man står. Från och med i sommar har han avsagt sig alla uppdrag för att under tre år segla jorden runt.

”Den som väntar på något väntar aldrig för länge.” Säg det till de unga som skapat dagens omedelbarhetskultur. ”Man ska inte gå över ån efter vatten.” Säg det till Ramlösa, Evian, San Pellegrino eller någon annan av de tillverkare som gjort att mineralvatten i dag är en miljardindustri.

”Man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten.” Hela den lukrativa optionsmarknaden går ut på precis motsatsen. Att sälja skinnet innan björnen är skjuten är en genial idé. Något helt nödvändigt för att få råd att förverkliga nya idéer och uppfinningar.

Det farligaste av alla ordspråk är ”Att tala är silver, att tiga är guld”. Tänk om vi innerst inne fortfarande går och tror att tysta svenskar är klokare än till exempel bullriga spanjorer? Tänk om våra EU-delegater beter sig därefter?

Det är hög tid att vi får en ny läroplan i Sverige som redan på sidan ett slår fast att tala är guld och att tiga inte ens är brons.

En del andra gamla svenska ordspråk är fortfarande relevanta, men hänvisar till en värld få i dag har en relation till. ”Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken.” Det är helt sant, men få i det moderna Sverige har någon relation till forsränning. Däremot blir det bara fler och fler som jobbar vid tangentbord. Vad sägs därför i stället om ”Man ska inte trycka på Omstart förrän man tryckt på Spara?”


GRADVALLS VAL

TV

”Sopranos”. Säsongspremiär i söndags på amerikanska HBO. Och tusentals svenskar följer den redan genom att illegalt ladda ned från nätet. Nej, etermedia blir aldrig mer sig likt.

HYRFILM

”The Constant Gardener”. Rachel Weisz fick Oscar för bästa biroll, men Meirelles pulserande skildring av Nairobi, Kenya, förtjänade även att vinna för foto och klippning.

KAMPANJ

Mobilföretaget 3 bjuder på genial svarslåt. När man ringer upp 3-abonnenter möts man av ”3 is the magic number”, Jack Johnsons nyinspelning av De La Souls hiphopklassiker.

+

BONUS

Weekend 17 mars

Kortis nr 1:
Hur man startar sitt eget land

Realitytrenden smittar av sig även på humorgenren. Danny Wallace är inte någon traditionell komiker – han sysslar vare sig med skämt eller sketcher –men han svarar för något av det roligaste man just nu kan se på TV.

På måndag 20.30 i SVT2 är det premiär för Danny Wallaces engelska TV-succé ”How to start your own country”. En programserie som skildrar hans bisarra men seriösa försök att – just det – starta ett eget land.

En mikronation styrd av honom själv. ”I am in sense, a dictator – but I’m quite a friendly one”. Efter att tagit reda på att Vatikanstaten är världens minsta land, med endast 927 invånare, ger sig Wallace i väg ”on a mission to beat the Pope”.

I sex delar får vi följa hur den 29-årige Danny Wallace försöker genomföra sin idé. Först gäller det att hitta en geografisk plats för landet. Därefter att skapa en fungerande politik och ekonomi.

Och allt skildrat i samma ton som ett reportage från ”Aktuellt”. Fast ett reportage som löpt amok i längd och blivit en TV-serie i sex delar.

I programmen reser Danny Wallace jorden runt och intervjuar alla från Nobelprisbelönade ekonomer och Noam Chomsky till en fånge som sitter på Death Row och svenske Svante Stockselius, boss för Eurovision Song Contest.

Parallellt med TV-serien har Danny Wallace hemma i England även gjort succé med sin bok ”Yes man”, en slags realityvariant på ”Tärningsspelaren”. Hollywood har köpt filmrättigheterna och ska göra film på ”Yes man” med Jack Black i huvudrollen.

Jan Gradvall