Krönika, Dagens Industri
Weekend 2 december
Krönika
Jan Gradvall
Den 10 december får Tomas Tranströmer motta Nobelpriset i litteratur. Samma dag 1962 höll John Steinbeck sitt tacktal i Blå Hallen.
Tack vare en omsorgsfull rekonstruktion, där man klippt ihop Super 8-film med en ljudupptagning, kan vi i dag se John Steinbecks tal i färg på Nobelprize.org.
I sin smoking ser John Steinbeck närmast ut som en distingerad karaktär i ”Mad men”. Han tar på sig glasögon med tjocka svarta bågar och läser sedan, med samlad men märkbart rörd röst, ett tal präglat av en debatt startad i New York Times om att han skulle vara för lättviktig för att få priset.
John Steinbeck säger att litteratur inte är något för en avskärmad elit. ”Literature is as old as speech. It grew out of human need for it and it has not changed except to become more needed.”
Huvudanledningen till att John Steinbeck definitivt var värd sitt Nobelpris, romanen ”Vredens druvor” från 1939, är i dag mer aktuell än någonsin.
På tisdag sänder SVT under rubriken Dox den Oscarbelönade ”Inside job”, en glödande ilsken dokumentär om den globala finanskrisen med bilder på människor som förlorat sina hus och jobb på grund av andras ansvarslösa spekulationer.
Och det är detta som ”Vredens druvor” handlar om. Precis som i ”Vredens druvor”, en skildring av The Great Depression, har arbetarklassen och medelklassen i Amerika svikits av de stora bankerna.
Precis som i ”Vredens druvor” kryssar amerikanska familjer över kontinenten i jakt på jobb, samtidigt som protesterna mot finanskrisens effekter blir alltid mer högljudda och arga.
En av Storbritanniens främsta tevejournalister är Melvyn Bragg. Det var Melvyn Bragg som gjorde den oförglömliga intervjun med den döende Dennis Potter.
Den i dag 72-årige Melvyn Bragg har på uppdrag av BBC gjort en dokumentär om John Steinbeck, ”Voice of America”, där han reser runt i Amerika och drar just de parallellerna.
I en artikel i The Guardian berättar Melvyn Bragg om sitt dokumentärprojekt och citerar rader ur romanen som känns kusligt aktuella: ”The bank – the monster – has to have profit all the time. It can’t wait
It’ll die when the monster stops growing.”
”Vredens druvor” blev en succé i USA när den gavs ut 1939. Boken belönades med Pultizerpriset 1940 och John Ford gjorde snabbt en briljant filmversion med Henry Fonda i huvudrollen.
Inspirerad av John Steinbeck spelade Woody Guthrie 1940 in vad som räknas som musikhistoriens första konceptalbum, ”Dust bowl ballads”, om kringflackande arbetare som desperat letar efter jobb. Woody Guthrie sjunger om Tom Joad, huvudpersonen i Steinbecks roman.
Även Bruce Springsteen har sökt sig till ”Vredens druvor”. 1995 spelade Springsteen in temaalbumet ”The ghost of Tom Joad”.
49 år efter sitt tal, där han fick försvara sitt pris, fortsätter John Steinbeck att vara en av litteraturhistoriens mest angelägna och lästa författare. Den tunna och glasklara ”Pärlan” har i decennier använts i svenska skolor. Rapparen Petter, som har dyslexi, har berättat att ”Pärlan” var den första bok han läste.
För den som inte läst någon John Steinbeck rekommenderas särskilt underbara resereportaget ”Resa med Charley” (”Travels with Charley”), utgivet samma år han fick Nobelpriset, där Steinbeck reser runt på den amerikanska kontinenten med sin pudel, Charley.
(slut)
GRADVALLS VAL
KONST
”Ynglingagatan 1: 1993-1999”, Moderna Museet, Stockholm. Elektrisk manifestation av hur ett ideellt drivet galleri på 16 kvm vitaliserade och speglade ett decennium.
REPLIK
”What ever happened to the good old days when you could just buy your way into high society?”. Replik av Naomi (AnnaLynne McCord) i den uppenbarligen underskattade serien ”90210”.
HYRFILM
”Bilar 2. Pur Pixarperfektion. Vuxenbonus: Det är Jocke Berg från Kent som framför den svenska versionen av Cars ”You might think”. Energin i ”Det känns perfekt” påminner lite om Kents debut.