Krönika, Dagens Industri
Weekend
Krönika
Jan Gradvall
Det är en av filmhistoriens bästa slogan: ”The film that cost over $ 20 000 000 000 000 to make”. Oscarnominerade dokumentären ”Inside job”, som har svensk biopremiär i dag, skildrar bakgrunden till finanskrisen hösten 2008 som i dag kostat världen över 20 biljoner dollar.
Summor med så många nollor blir lätt abstrakta. Men genom intervjuer med människor på alla plan – från finansministrar till arbetare på fabriksgolv i Kina – visar ”Inside job” hur finanskrisen också resulterade i att miljoner människor världen över förlorade sina jobb, hem och besparingar.
Detta parallellt med att ingen av de ansvariga på bankerna vare sig har åtalats eller förlorat sina privata förmögenheter. De fem toppcheferna på Lehman Brothers har till exempel behållit de miljarder dollar de plockade ut i bonusar mellan 2000 och 2007.
”Inside job”, med Matt Damon som speakerröst, är en kontroversiell och oförglömlig dokumentär av flera anledningar. Grundhistorien i filmen, med följderna av derivathandeln, är välkänd för denna tidnings läsare. Finanskrisen 2008 har vid det här laget också skildrats i flera hyllade böcker.
Men vad som är nya avslöjanden i ”Inside job” är hur Wall Street i dag inte har makten över bara finansvärlden utan även den akademiska och politiska världen.
Snart alla i USA som befinner sig i maktpositioner för att kunna kritisera och reglera vad Wall Street håller på med är själva avlönade av Wall Street.
År 2007, ett år innan Island kollapsade, fick en ekonomiprofessor på Columbia Universal i uppdrag av Islands handelskammare att skriva en artikel om landets ekonomi. För ett hyfsat frilansarvode på 124 000 dollar konstaterade professor Frederic Mishkin i sin text att allt var frid och fröjd.
Frederic Mishkin och hans kollegor på Columbia och Harvard är intervjuade i dokumentären. Dessa ekonomiprofessorer, varav ingen varnade för derivathandeln i förväg, har konsultuppdrag från Wall Street som gett dem privata förmögenheter på 20 miljoner dollar och uppåt. När de får frågor om detta ber de att få avbryta intervjun eller tystnar helt.
”Inside job” avslöjar även att Wall Street under det decennium som ledde fram finanskrisen lagt ut fem miljarder dollar på lobbying för att stoppa alla former av finansiell reglering. Obama har talat om reglering, men ingenting har hänt och tesen i ”Inside job” är att ingenting heller kommer att hända.
Wall Street har försäkrat sig om att en republikan eller demokrat vid makten spelar ingen roll. Lawrence Summers, ekonomisk rådgivare åt Obama, tjänar i dag 20 miljoner dollar om året som konsult åt en hedgefond byggd på den derivathandel som ledde fram till krisen. Som en säger i dokumenären: ”It’s a Wall Stret government”.
Frankrikes finansminster Christine Lagarde berättar i dokumentären att hon i februari 2008 satt i ett möte med USA:s finansminister Henry Paulson. Det fanns då tydliga tecken på vad som skulle hända, men Henry Paulson, som dessförinnan lett Goldman Sachs och ville skydda sina kollegor, viftade bort allt.
Lagarde sade till Paulson: ”We see this huge tsunami coming and all you’re talking about is which swimsuit we should put on”.
I slutet av dokumentären räknas några namn upp som en del av en internationell motståndsrörelse, i det här sammanhanget närmast från vänster, som vill införa regleringar för att förhindra att samma sak händer igen. En av dem är Anders Borg.
(slut)
+
GRADVALLS VAL
RADIO
”Hjärtslag”, P2, söndag 14.00. Det bästa programmet i svensk radio just nu sänds i P2. Temat på söndag är musik och sorg, med gäster som Karin Johannisson, Horace Engdahl och en sjukhuspräst.
MAT
Bill Buford, ”Why Lyon is the food capital of the world”, Guardian.co.uk. Världens bästa matskribent förklarar varför Lyon är hans nya hemstad. Försmak från Bufords kommande bok.
STAMNING
”Mo Rocca: Stuttering & The King’s Speech”, YouTube. Många av de frågor som väcks av utmärkta filmen ”The King’s Speech” besvaras i detta utmärkta tv-inslag om stamning.
+
BONUS:
”I think it’s time for a cancer comedy”. Den repliken uttalad av en producent blev startskotten för nya tv-serien ”The Big C” som har premiär på SVT i morgon lördag 22.30.
Huvudrollen i ”The Big C” görs av den alltid lysande Laura Linney som i stenhård konkurrens med Edie Falco och Tina Fey i januari vann en Golden Globe fölr bästa komediskådespelerska i en tv-serie.
”The Big C” står förstås för caner. Serien är producerad av kanalen Showtime. Med först ”Weeds” och ”Nurse Jackie” och nu ”The Big C” har Showtime närmast skapat en egen genre med tv-serier om kvinnor som vid första anblicken verkar leva ett normalt liv men i själva verkar ruvar på en mörk hemlighet.
”The Big C” inleds med att huvudpersonen Cathy, 42, berättar för sin doktor att hon inte tänker genomgå någon behandling för sin cancer. Hon tänker heller inte berätta om sjukdomen för någon utomstående.
I stället tänker hon använda den tid hon har kvar till att ompröva sitt liv. Hon är trött på att vara duktig och vill i stället följa sina egna impulser. Hennes man spelas av Oliver Platt, ett annat namn som alltid borgar för kvalitet.
”The Big C” är en serie gjord av kvinnor. Serien är skapad av Darlene Hunt, ståuppkomiker och författare. Showrunner är den mycket rutinerade Jenny Bicks som många år jobbade på ”Sex and the city” och därefter ”Men in trees” med Anne Heche.
”The Big C” gick så bra i USA att Showtime även beställt en andra säsong.
Jan Gradvall