Krönika, Dagens Industri
Weekend 11 februari
Krönika
Jan Gradvall
Vad har följande filmer från 2000-talet gemensamt: ”A history of violence”, ”Road to perdition”, ”300”, ”From hell”, ”The league of extraordinary gentlemen”, ”V for vendetta”, ”Wanted”, ”Ghost world”, ”Sin city”, ”Hellboy”, ”Persepolis”, ”Batman” och ”Watchmen”.
Svar: Alla baserar sig på en graphic novel.
I Sverige översatte man först graphic novel med vuxenserie eller serieroman. Men inget av dessa uttryck är helt korrekt. Även i Sverige har nu därför de flesta övergått till att bara säga – graphic novel. (För övrigt i linje med att ingen av ovanstående filmer fick någon svensk titel på bio.)
En graphic novel kan antingen betyda en serie gjord direkt för bokutgivning eller en inbunden samlingsvolym med en berättelse som först publicerats i serietidningsform.
Amerikanska serietidningar skiljer sig också från svenska. Oftast handlar det om tunnare häften med en enda serie. Motsvarigheter till Seriemagasinet, Buster och Kalle Anka har egentligen aldrig funnits i USA.
Vad som hänt när dessa tunna amerikanska serietidningshäften samlats i inbunden form är att de fått en helt annan status som kulturform. Och tagit steget från tidningskiosken till bokhandeln.
Hollywood har alltid dammsugit bokhandlar för att leta efter romaner som går att använda som förlagor till filmer. För den som besöker Los Angeles är ett exempel den utmärkta lilla bokhandeln Book Soup på Sunset Strip där man vid nyhetshyllorna alltid hamnar bredvid folk i filmbranschen.
Men vad som hänt de senaste tio åren är att alla dessa agenter, producenter och manusförfattare nu i stället glider förbi Book Soups skyltning med nya romaner för att i stället allra först kolla hyllorna med serier.
Att Hollywood i dag börjat intensivbevaka serietugivningen har dels sin grund i de extremt lukrativa superhjältefilmerna.
Men en annan fördel med graphic novels kontra vanliga romaner är även att de är bättre lämpade att överföra till film. Historien är redan bildsatt. Serieskapare arbetar också som filmklippare, med närbilder varvat med panoramabilder.
Detta gäller i högsta grad för den filmatiserade graphic novel som kommer att bli vårens teveseriehändelse i Sverige – ”The Walking Dead”, en zombieserie som den 20 februari har premiär på TV11.
”The Walking Dead” gjorde sin debut sin 2003 och publiceras fortfarande. Seriens hittills 80 nummer har samlats till sju samlingsvolymer.
Första avsnittet av teveserien ”The Walking Dead” är närmast identiskt med det första numret av serien. Till med bildutsnittet är bitvis detsamma.
Att filmkanalen AMC, tidigare mest känt för ”Mad men”, valde att satsa på en blodig zombieserie förvånande många.
Men för AMC är ”The Walking Dead” ett perfekt komplement till kanalens mest lönsamma inslag bland unga tittare – skräckfilmer. ”Fearfest” under Halloween är AMC:s främsta kassako.
Och satsningen på blodiga zombies har gått hem. Första avsnittet av ”The Walking Dead” lockade dubbelt så många tittare som ”Mad men”.
I Sverige får ”The Walking Dead” och TV11 oväntad draghjälp av ABF. På tisdag 15 februari inleds i Sundbyberg den sex veckor långa kvällskursen ”Att överleva en zombiekatastrof”.
Arbetarnas Bildningsförbund skriver på sin hemsida: ”Vi diskuterar vad som händer med grupper av människor i katastrofsituationer och utgår från boken ’The zombie survival guide’.”
(slut)
+
GRADVALLS VAL
HYRFILM
”The American”, finns onsdag i butikerna. Egentligen mest för inledningsscenen i ett vintrigt Sverige. George Clooney fryser i Östersund!
BOK
Colin Melroy, ”The Replacements ’Let it be’” (Continuum). Sångaren i The Decemberists skev 2004 en bok om Replacements mästerverk.
BIO
”127 timmar”. Fantastiskt foto, klippning och ljudläggning. Klaustrofobin i historien tvingar regissören Danny Boyle att förnya filmmediet.
+
BONUS NR 1:
Svenska titlar på amerikanska filmer och böcker var roligare förr. När ”True grit” gavs ut på svenska 1969 fick romanen den rätt oslagbara titeln ”Mod i barm”.
Men när ”True grit” ges ut på svenska igen nu på onsdag – två dagar före biopremiären av bröderna Coens filmatisering – får den behålla originaltiteln.
”True grit” är skriven av Charles Portis, född 1933. Vid sidan av JD Salinger och Thomas Pynchon är han en av USA:s skyggaste författare,. Fast med den skillnaden att Charles Portis aldrig fått sitt genombrott.
Men för den lilla klick som läst de fem tunna romaner som Charles Portis publicerat, från debuten ”Norwood” 1966 till den senaste ”Gringos” från 1991, rankas han som en av USA:s originellaste författare, känd för sin torra humor.
Tom Wolfe, som jobbade sida vid sida med Charles Portis på Herald Tribune i mitten av 1960-talet, har kallat honom ”the original laconic cutup”.
Pratshowprogramledaren Conan O’Brien har utnämnt Charles Portis fjärde roman ”Masters of Atlantis” från 1985 till sin favoritroman.
Charles Portis västernroman ”True grit” filmades för första gången 1969 med John Wayne i huvudrollen. Inför sin nyversion med Jeff Bridges i samma roll har Bröderna Coen dock sagt att de tagit större intryck av romanförlagan än av John Wayne-filmen.
Filmen ”True grit” är nominerad till tio Oscar, men har i konkurrensen från främst ”The Social Network” och ”The King’s Speech” egentligen bara chans att vinna en: 14-åriga Hallee Steinfeld för bästa biroll.
Romanen ges ut på svenska av Reverb. Förlaget inleder med denna bok en ny utgivningsserie som får underrubriken Americana. Reverb säger att de planerar att 4-6 titlar per år i serien. Bland framtida utgivningar nämns Raymond Carver, Carson McCullers, Katherine Anne Porter och Larry Brown.
Jan Gradvall
+
BONUS NR 2:
Det nyinstiftade musikpriset Nordic Music Prize delas ut i Oslo på fredag. För första gången någonsin finns det en musikpris i Norden som enbart tar hänsyn till musikalisk kvalitet.
Nordic Music Prize delas ut under by:Larm, en musikfestival i Oslo med enbart nordisk profil; många av de mest intressanta artisterna i Norden just nu framträder mellan torsdag och söndag.
Norska festivalen by: Larm ligger även bakom initiativet till Nordic Music Prize. ”Det bor 25 miljoner i det nordiska området, men det bor 90 miljoner i Tyskland och 60 miljoner i Storbritannien”, säger Erlend Mogård-Larsen, en av initiativtagarna. ”Ska man hävda sig internationellt måste vi vara samlade”.
Jag var själv ordförande i den svenska delen av juryn, där 60 branschpersoner i Sverige röstade fram 2010 års 10 bästa svenska album. Efter ett nordiskt jurymöte i december bantade vi ned dessa 50 nordiska album – 10 från varje land – till totalt 12 nominerade. En Londonbaserad jury utser vinnaren på torsdag.
Sverige var det land som fick med flest nominerade med fyra album av de 12: Robyn, First Aid Kit, Radio Dept och Dungen. Men konkurrensen är stenhård.
En tänkbar slutvinnare är magiska isländska sångerskan Ólöf Arnalds som på onsdag 16 februari gör en spelning på Dramaten. Temat för hennes album ”Innundir skinni” är graviditet, Björk gästsjunger.
En annan tänkbar vinnare på torsdag är danska Frisk Frugt. Med albumet ”Dansktoppen mřder Burkina Faso i det himmelsblå rum hvor solen bor, suite” har musikern Anders Lauge Meldgaard gjort ett av Nordens mest originella album någonsin, där dansk kultur möter musik från Burkina Faso.
Dansktoppen står ungefär för vad Skansen står för i Sverige. Men till skillnad från till exempel Paul Simons ”Graceland” uppstår det ingen okomplicerad integration; tvärtom hämtar musiken sin kraft från friktionen. Och som en kommentar till främlingsfientligheten i Danmark blir det de fantastiska tonerna från Burkina Faso som vinner.
Jan Gradvall