Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 januari

Krönika

Jan Gradvall

Hunden är människans bäste vän. Därmed borde även valet av hund säga något om oss människor och den tid vi lever i.

I januari varje år publicerar Svenska Kennelklubben en topplista över föregående års populäraste hundraser i Sverige. Det mest iögonfallande på nya listan är hur ute taxen håller på att bli. Den enda taxsorten som är kvar på Topp 20-listan är den strävhåriga som tappat 7,4 procent enbart mellan 2004 och 2005.

När jag växte upp – med en strävhårig tax i familjen – var taxen en av Sveriges populäraste hundar. Ett samtal med Svenske Kennelklubbens kansli bekräftar detta. På 1960-talet och 1970-talet låg tre taxsorter konstant på Topp 10-listan: korthårig, långhårig och strävhårig.

Expressen definierade ett tag sina mest trogna läsare som gubbar i keps. På 1970-talet, under kvällstidningarna storhetstid, kunde man överallt i Sverige se kepsgubbar som gick omkring med sina avlånga taxar.

I det radhusområde där jag växte upp, med rader av klossformade enplanshus inringade av nyponbuskar, fanns inga höga byggnader överhuvudtaget. Till och med mitt lekis och min skola var platta, snabba uppspikade baracker. Taxarna passade perfekt in i både den avlånga arkitekturen och den rådande svenska mentaliteten. I socialdemokratins 1970-tal skulle ingen höja sig över mängden.

I dag är taxarna nästan helt borta på gatorna. Det syns inga taxar i livsstilsreportagen i moderna hundtidningar som Vovve. När TV3 för två veckor sedan hade casting till den kommande hunddokusåpan ”Top Dog” var det symptomatiskt att anmälningsadressen var hundar@mtvmastiff.se.

För vilken sorts hundar är det som dominerar i dag? Specialiserade eller individualiserade hundar. Bland de hundar som ökade mest i Sverige under 2005 finns rottweiler på femte plats, med en ökning på 9,5 procent. Fyra ligger på listan ligger jämthund, en hund som på 1970-talet betraktades som brukshund snarare än familjehand

Valet av hundar i dag är i linje med den allmänna proffstrenden. När vi köper kastruller och vitvaror vill vi ha samma prylar som proffsen använder. Likaså köper vi samma vinterjackor som bergsbestigare som tar sig uppför K2. Och vi vill ha fyrhjulsdrivna bilar som testats i Alaska eller Afrika.

På samma sätt tycks vi nu välja hundar som tål hårda påfrestningar eller utmaningar. Hundar som kan försvara oss eller vandra mil i snö eller öken. När det sitter en hund i baksätet på stadsjeep är det inte sällan just en rottweiler, en mastiff eller en Rhodesian Ridgeback.

Svenska Kennelklubben uppskattar att det i dag finns 950 000 hundar i Sverige. 70 procent är registrerade. Av de oregistrerade är 18-19 procent blandraser som inte kommer med på årslistan. En generation uppväxt med hiphop vill ha samma hundar som de sett i videor från South Central, Los Angeles, och köper pitbullterrier eller pitbullblandningar som sällan ägarregistreras.

Parallellt med att pitbullterriern intagit Sverige har tidigare typiska folkhemshundar som boxern, pudeln och taxen närmast försvunnit. Ingen vill längre vara lagom.

Men samtidigt finns det vissa saker som aldrig förändras. Sveriges populäraste hund är och förblir – schäfern. Inte ens knarkare har lyckats ge schäfern dåligt rykte. Trots en minskning på 0,7 procent ligger schäfern etta både på listan över antalet nyregistrerade hundar och i maratontabellen.

(slut)

GRADVALLS VAL

Skådespelare:
Hugh Laurie i läkarserien ”House”. Den mest välförtjänta vinnaren av alla på Golden Globe-galan förra veckan. Läkarserien ”House” visas just nu på Canal+, i höst på TV4.

Sajt:
www.liljevalchs.com Tack vare en genial sajt framstår Liljevalchs Vårsalong plötsligt som Sveriges modernaste utställning. Med hjälp av samma typ av grafik som visualiserar aktieinformation kan man avläsa trender och tendenser: vilka som sökte, årets populäraste färger.

Radio:
CD-Revyn, P2, lördagar 10.00-12.00. Det bästa i nya P2 är det minst nydanade. En kunnig och passionerad panel går igenom veckans nyheter inom klassisk musik.