Krönika, Dagens Industri
Weekend 29 augusti
Krönika
Jan Gradvall
Om man gör en lista över tidernas mest internationellt framgångsrika svenska låtskrivare går den att koka ned till endast fem namn: Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Per Gessle, Dag Volle (Denniz Pop) och Martin Sandberg (Max Martin).
Fem svenskar besatta av popmusik som på olika sätt påverkat och förändrat den internationella pophistorien. Men det är endast fyra av dem som fortfarande är i livet.
I morgon, lördag, är det tio år sedan Denniz Pop dog i cancer. Efter ett års sjukdom gick han bort den 30 augusti 1998, endast 35 år gammal.
”The Sign” med Ace of Base var den första Denniz Pop-producerade låten som nådde första platsen på USA-listan. Tillsammans med sin adept Max Martin fortsatte han sedan att i Cheiron-studion vid Fridhemsplan skriva och producera listettor åt amerikanska stjärnor som Backstreet Boys.
När Denniz Pop gick bort tog den åtta år yngre Max Martin över efter sin läromästare. Amerikanska branschorganistationen ASCAP utsåg svensken till ”Songwriter of the year” både 1999, 2000 och 2001, en bedrift som gjorde att Max Martin 2001 hamnade på omslaget till Time Magazine.
Sedan dess har Max Martin konsekvent tackat nej till intervjuer. Sasha Frere-Jones på New Yorker, världens just nu kanske ledande musikskribent, konstaterade så sent som i somras på sin blogg att han i sju år förgäves försökt få en intervju med Max Martin.
Detta världsscoop har i stället gått till Fredrik Eliasson på Radio Stockholm. Max Martin har gjort sin första intervju på sju år för Fredrik Eliassons radiodokumentär ”Cheiron – en popsaga”, en serie i fem delar som har premiär nu på torsdag 4 september klockan 09.33-10.00.
”Martin sade faktiskt ja direkt”, säger Fredrik Eliasson, ”Jag hann inte mer än säga att det är tio år sedan Denniz Pop gick bort innan förrän Martin sade, ’Absolut, jag är med’.”
Bland andra intervjuade i radioserien finns Dag Volles son och syster, Dr Alban, Stonebridge, E-Type och Robyn. Även jag själv är med på ett litet hörn. 1986 gjorde jag och Kristina Adolfsson, i dag chefredaktör för Elle, ett tidigt reportage om discjockeykollektivet Swemix där Denniz Pop började sin karriär innan han startade Cheiron.
En annan intressant aspekt med Cheiron-studion, som inte utvecklas i dokumentären, är att dess storhetstid löper parallellt med den första svenska IT-boomen. I båda fallen handlade det om unga, nyfikna svenskar som var snabba med anamma ny teknik och inse dess potential.
Den IT-utveckling vi sett under 2000-talet, där gränsen mellan konsumenter och producenter suddats ut, förebådades av Denniz Pop. Dag Volle växte upp i Tullinge i Botkyrka kommun. Han var inte musiker utan en förortskille som samlade på singlar, började som DJ på fritidsgårdar och drömde om de stora klubbarna i stan.
Denniz Pops storhet som producent var att han aldrig glömde just det användarperspektivet. Flera vittnar i dokumentären om att hans styrka var att ta fram kärnan i en låt och sedan tydliggöra och förenkla.
Efter det minutiösa arbetet i Cheiron-studion åkte de ibland direkt till DJ-båset på Café Opera för att testa hur låten togs emot på dansgolvet. Som Denniz Pop själv sade i en gammal radiointervju: ”En bra poplåt får inte vara tråkig och intetsägande.”
Radiodokumentären ”Cheiron – en popsaga” sänds mellan 4 september och 2 oktober. För den som inte bor i Stockholm går serien även att lyssna på nätet, www.sr.se/Stockholm.
(slut)
+
GRADVALLS VAL
KLUBBKVÄLL
Legends, Obaren, Stockholm, torsdag 4 september. Legendariska Manchester-klubben Hacienda är en av de bästa klubbar jag varit på. Nu återuppstår Hacienda för en kväll med Peter Hook från New Order och Justin Robertson som influgna discjockeys.
MUSIKPROGRAM
Svt.se/psl. Svensk televisions bästa musikprogram sänds endast på nätet. Intervjuserien där olika artister, senast Fleet Foxes, får presentera sina olika drömfestivaler är en anledning till att ”PSL” håller på att bli den digitala generationens ”Oppopoppa”.
SKÅDESPELARE
Paul Dano, 24. Nästa stora amerikanska skådespelare. I hyrbutikerna kan man se just nu se honom som prästen i ”There will be blood” och den stumme Nietzsche-läsaren i ”Little miss sunshine”. Och Paul Dano är klar för Ang Lees och Spike Jonzes nya filmer.
+
BONUS NR 1:
På onsdag 22.00 skrivs det svensk filmhistoria. Canal+ visar det första avsnittet av ”Generation kill”, en miniserie i sju avsnitt så färsk att den i söndags avslutades på amerikansk TV.
Och Alexander Skarsgård är magnifik i huvudrollen.
Alexander Skarsgård är inte den första svensk som blir en amerikansk filmstjärna. Men han är den första svensken i Hollywood utan ett spår av svensk accent.
Till skillnad från Greta Garbo, Ingrid Bergman, Stellan Skarsgård, Lena Olin och Peter Stormare genomför Alexander Skarsgård sin roll som amerikansk soldat i ”Generation Kill” utan någon som helst brytning.
Det i sig är imponerande nog. Men ännu mer imponerande är att hans nedtonade spel. I rollen som sergeant Brad Colbert utstrålar han ett undertryckt lugn som för tankarna till Gary Cooper och Henry Fonda.
”Generation Kill” handlar om invasionen av Irak 2003 och bygger på journalisten Evan Wrights artiklar i Rolling Stone. En storögd Rolling Stone-journalist finns även med i TV-serien, spelad av Lee Tergesen, odödlig för sin roll som Beecher i fängelseserien ”Oz”.
Jan Gradvall
+
BONUS NR 2:
Finns det någon tidning i hela världen som denna höst inte publicerar en artikel som ställer Barack Obama och John McCain mot varandra?
Entertainment Weekly hittar åtminstone en egen vinkel genom att enbart ställa frågor om populärkultur till presidentkandidaterna.
John McCain vinner matchen om TV. Medan Barack Obama avslöjar att han i princip inte har koll på något sedan ”M*A*S*H” och ”The Dick Van Dyke Show” briljerar McCain genom att följa både ”Dexter”, ”Simma lugnt, Larry” och ”The Wire”.
Entertainment Weekly ställer också den sluga frågan: ”Vilken är deras egen favorit bland fiktiva presidenter på film och i TV?”
John McCain svarar David Palmer, den svarte presidenten i TV-serien ”24”. McCains motivering: ”He’s ready to sacrifice his interest on behalf of the interest of the country”.
Barack Obama svarar Jeff Bridges i ”The Contender”, en briljant men bortglömd film från år 2000 som finns i alla vanliga hyrbutiker. ”The Contender” var också den stora förebilden till den svenska TV-serien ”Kronprinsessan”.
Barack Obama säger att Jeff Bridges är så trovärdig i rollen för att han är så komplex som president. Han har en butter uppsyn och försöker inte vara all till lags.
Plus att Obama är mycket imponerade av sättet Jeff Bridges beställer smörgåsar i Vita huset. ”The way he would order sandwiches – he was good at that”.
Jan Gradvall