Krönika, Dagens Industri

Weekend 5 oktober

Krönika

Jan Gradvall

Nästa söndag släpps en råtta in i den franske ambassadörens paradvåning på Narvavägen i Stockholm. En amerikansk råtta dessutom.

Disney och Pixar har övertalat den franske ambassadören att i sin bostad bjuda på ”franska läckerheter” inför en förhandsvisning av den nya animerade filmen ”Ratatouille”. Eller ”Råttatouille” som den kommer att heta i Sverige. En film om en råtta i Paris som älskar gourmetmat.

”Råttatouille” är ännu ett exempel på att populärkulturen ibland kan vara en bättre fredsförmedlare än politiken. Så sent som för fyra år sedan var det otänkbart att Frankrike och USA skulle förbrödras på det här viset.

När Frankrike kritiserade den amerikanska invasionen av Irak, och därmed ansågs bryta en lojalitetspakt som nationerna haft sedan andra världskriget, uppmanade en opinion i USA till bojkott av franska produkter. Och i synnerhet just fransk mat och franskt vin.

Enligt en gallup som CNN gjorde 2003 sade sig 41 % av alla de amerikaner som under det året planerat en resa till Frankrike att ha ändrat sina resplaner. Franska turistbyrån uppskattade att Frankrike förlorade 500 miljoner dollar i amerikanska turistintäkter.

Men nu äter Frankrike och USA vid samma bord igen – mycket tack vare en kräsen liten råtta. ”Ratatouille” hade premiär i Frankrike i början av augusti. Filmen fick översvallande mottagande och svarade för den fjärde mest lönsamma premiärhelgen i fransk biohistoria.

Den ena franske gourmetkocken efter den andra gick ut i media och berömde filmens matlagningsscener. Äntligen skildrades fransk kokkonst precis så respektfullt som den förtjänar. Varenda ingrediens, varenda knivrörelse, uppges vara korrekt i filmen.

Filmstudion Pixar är också känd för sin rigorösa noggrannhet. Inför djuphavsdramat ”Rädda Nemo” skickade Pixar hela teamet på dykkurser utanför Australien. Inför ”Ratatouille” åkte man till Paris och gjorde research på plats.

Kockar på krogarna Restaurant Hélène Darroze och Le Quinzième berättar i Wall Street Journal om hur Pixar-teamet kommit dit och monterat upp kameror och mikrofoner i deras kök för att kunna studera deras arbete in i minsta detalj.

Den fruktade franske filmkritikern Guillemette Odicino-Olivier, känd för att göra löksoppa av många Hollywood-produktioner, lyfte på baskern och kallade ”Ratatouille” för ”en kärleksförklaring till Paris, Frankrike – och till god mat”.

Parallellt med att ”Ratatouille” hade premiär i Frankrike höll den nytillträdde franske presidenten Nicolas Sarkozy ett tal till nationen. Medan Mitterand knappast hade erkänt att USA kan vara bättre på någonting, uppmanade Sarkozy i sitt tal sina landsmän att anamma den amerikanska tron på att genom hårt arbete kan alla förverkliga sina drömmar.

I USA, däremot, har flera dragit paralleller mellan ”Ratatouille” och den evigt aktuella författarinnan och filosofen Ayn Rand. Regissören Brad Birds föregående Pixar-film, ”Superhjältarna”, ansågs vara inspirerad av Ayn Rand, även om Bird själv förnekade det. ”Ratatouille”, med sitt budskap om att inte nöja sig med något annat än det bästa, har av kritikern Julian Sanchez kallats en animerad variant av Ayn Rands ”Urkällan” (Timbro), ”fast om mat i stället för arkitektur”.

”Ratatouille” får biopremiär i Sverige onsdag 19 oktober.

+

GRADVALLS VAL

BOK

Paolo Hewitt, ”Paul Weller: The Changing Man” (Bantam Press). Genomgång, låt för låt, om historierna bakom Paul Wellers sånger.

DVD

”Deliverance”. Jublieumsutgåva av ”Den sista färden”, en av filmhistoriens mest obönhörliga och bästa filmer.

TV
”Boston Tea Party, Kanal 5. Vad som alltid räddar Filip & Fredriks produktioner är deras egen energi och entusiasm. Men ”Myggan” är medioker.

+

BONUS NR 1:

Epitetet komiskt geni är gravt missbrukat, men det är svårt att använda något annat efter att ha sett Eddie Izzards ståuppföreställningar. Missa inte den DVD-box som samlar alla hans shower. Det går inte att ta enmansformatet mycket längre än så.

Uppenbarligen har Eddie Izzard insett det själv och har nu sadlat om från att vara komiker till att bli en i alla bemärkelser helt straight skådespelare. Och han är på god väg att lyckas även med det. Eddie Izzards bästa skådespelarroll hittills är som familjefar i nya TV-serien ”The Riches” som får premiär på TV3 19.50.

”The Riches” är ännu ett exempel på att den bästa TV-dramatiken i världen just nu görs amerikanska kabelkanaler. ”The Riches” är gjord av FX, i grunden en science fiction-kanal som breddats till att göra hyllade dramaserier som polisserien ”The Shield” och höstens nya advokatdrama ”Damages”.
Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Parallellt med 50-årsjublieet av Jack Kerouacs ”On The Road” finns det skäl att påminna om en annan episk och oförglömlig bok om frihetsdrömmar. En bok som i Sverige fortfarande verkar vara i det närmaste okänd.

Om inte ”Skriet från vildmarken” varit upptagen av Jack Londons klassiker hade det varit en perfekt titel på Jon Krakauers reportagebok ”Into The Wild” från 1996.

Journalisten Jon Krakauer, mest känd för sin bergsbestigningsbok ”Into Thin Air”, berättar historien om den 24-årige överklasspojken Christopher McCandless som, inspirerad av just Jack Kerouac och Jack London, gav bort alla sin sparpengar och gav sig i väg för att hitta friheten i Alaskas ödemarker. Fem månaders sedan hittades han död av svält.

”Into The Wild” har nu elva år senare blivit en film regisserad av Sean Penn som just haft premiär i USA och fått lysande recensioner. Soundtracket är specialskrivet av Eddie Vedder från Pearl Jam och har just släppts i Sverige.

Jan Gradvall