Äntligen dags för frukost

Ordet frukost kommer från medellågtyskans vrôkost. ’Vrô’ betyder tidigt, kost’ betyder måltid. I dag är frukost den viktigaste affärsmåltiden i Hollywood. Från Magasin Årets Kock 2007.

Frukost

Text: Jan Gradvall

Sällan blir frukostens ökade status så tydlig som när man läser moderna deckare.

Mycket är sig likt sedan den hårdkokta deckargenren skapades av Dashiell Hammett i slutet av 1920-talet och förfinades av Raymond Chandler tio år senare. Även huvudpersonerna i dagens deckare, oavsett om de är män eller kvinnor, är fortfarande missförstådda ensamvargar.

Men den stora skillnaden från den gamla hårdkokta eran, personifierad av Humphrey Bogart i sin trenchcoat, är att dagens privatdetektiver lever betydligt hälsosammare. Kaffe och cigg har ersatts av proteiner och vitaminer. Det kostar på att läxa upp buset. Ska man orka jaga och spana dygnet runt måste man helt enkelt äta rätt.

När Robert B. Parkers deckarhjälte Spenser släntrar hem efter ännu en hård arbetsdag är det oftast tomt i hans säng – visst kan du höra ett saxofonsolo i bakgrunden? – men det är aldrig tomt i kylskåpet. Gourmanden Spenser skulle inte tillåta en frukost som inte är lika omsorgsfullt tillagad som en måltid. De moderna deckarna har gått från hårdkokt till scrambled eller pocherat.

Huvudpersonen i Robert Crais böcker heter Elvis Cole. Medan ett gäspande Los Angeles möter en ny dag har Elvis Cole redan varit upp en timme och tränat sig svettig på sin lilla terrass. Efter den sista yogapositionen, solhälsningen, går han in till köket och lagar frukost till sig själv – och sin katt.

Båda gillar omeletter. Elvis Cole lagar så goda omeletter, ”with a couple of shots of Tabasco”, att det kan vara förödande att läsa Robert Crais i sängen innan man ska sova. Alltför ofta får man lust att smyga upp och tjuvstarta frukosten redan på natten.

Ordet frukost kommer från medellågtyskans vrôkost. ’Vrô’ betyder tidigt, kost’ betyder måltid. Enligt Nationalencyklopedin dök begreppet upp för första gången i Sverige vid 1400-talets slut i form av ”den måltid på vilken en i skrået nyupptagen mästare bör bjuda sina äldre kollegor”.

Andra ord för dagens första måltid har under historien varit dagvard och morgonmål. I det gamla bondesamhället åt man ofta frukost två gånger. Den första frukosten i ottan bestod av en bit bröd och – häpp! – en sup. Vid en andra mer substantiell frukost på förmiddagen fyllde man på med sill och potatis och ännu mer bröd.

När majoriteten av alla svenskar hade tunga kroppsarbeten var det självklart att man var tvungen att äta ordentligt på morgonen. Annars tyade man helt enkelt inte.

Men trots att många i dag arbetar stillasittande borde en rejäl frukost fortfarande vara något lika självklart . För även om samhället moderniserats har våra kroppar nämligen inte gjort det. Vi är fortfarande programmerade på samma sätt rent genetiskt.

Vad som händer under nattens fasta är att glykogenlagren i levern (musklernas bränsle) tar slut. Kroppen är därför inställd på att få i sig mycket kolhydrater just på morgonen. I och med att kroppen dessutom bättre bryter ner kolhydrater på morgonen än på kvällen så ska även den som vill gå ner i vikt äta en stadig frukost.

Den engelska varianten av ordspråket ”morgonstund har guld i mun” lyder ”early bird catches the worm”. Ingenstans i världen börjar man nosa efter affärer så tidigt som i Los Angeles. Det är också därför som frukosten i LA blivit en lika viktig affärsmåltid som lunchen.

Att Los Angeles blivit den mesta morgonpigga av alla världens storstäder har två förklaringar. Den ena är tidsskillnaden på tre timmar gentemot östkusten med New York och Washington. När det blir eftermiddag i Los Angeles börjar folk gå hem från jobbet i New York. I LA gäller det därför att börja tidigt för att hinna kunna utnyttja arbetsdagen så effektivt som möjligt.

Den andra förklaringen till att Los Angeles vaknar så tidigt är att filmindustrin – där de flesta arbetstillfällen finns – alltid ser till att maximalt utnyttja dygnets ljusa timmar. För att vara redo att börja filma när solen går upp har många i Los Angeles väckarklockan på 04.30 snarare än 07.00 som i andra städer.

Vill man få en inblick i hur affärer görs upp i Hollywood är det frukost man ska satsa på. Särskilt kring de stora hotellen runt Sunset Boulevard kan man smygtitta och smyglyssna på powerfrukostar vid borden intill.

Vid rader av linnevita frukostbord, ofta uppdukade vid kanten av de alltid lika azurblå poolerna, kan man se agenter som försöker balansera sin latte och sin färskpressade blodgrapejuice ovanpå höga staplar av manus, samtidigt som de konstant pratar eller snarare skriker i sina mobiltelefoner. Agenten Ari Gold i TV-serien ”Entourage” är närmare verkligheten än man kan tro.

De agenter som inte pratar nonstop vid frukostborden sitter istället och knappar maniskt på sina BlackBerry, handburna apparater för trådlöst Internet. Man förstår varför de i folkmun kallas för CrackBerry, alla som har dem blir snabbt beroende.

Frukostbeställningarna sträcker sig från färsk frukt och äggviteomeletter (väldigt LA) till pannkakor med lönnsirap och knaperstekt bacon. Populärt är även huevos rancheros, en klassisk mexikansk frukost med majstortillas, stekt ägg med chilisås, dubbelstekta bönor (frijoles refritos), stekt potatis, skivad avocado och kanske lite chilifrukter.

Mitt favoritställe för frukost i världen är Farmer’s Market i Los Angeles, en slags utomhusmarknad i hörnet av 3rd Street och Fairfax, som byggdes 1934. Bland alla stånd med grönsaker och all världens mat finns ett par dussin olika restauranger inträngda. Och den stora måltiden är frukosten.

På Du-par’s pågår en ständig debatt om huruvida French Toast är bättre än pannkakor eller tvärtom. Efter 70 år har ingen falang ännu gått segrande ur diskussionen. På Kokomo är paradrätten BLT.

Folkblandningen på Farmer’s Market sträcker sig från 85-åringar i truckerkepsar till unga rockmusiker. Jag själv fick tips om Farmer’s Market av musikern Maria McKee när jag intervjuade henne i LA för 15 år sedan.

Det är inte så konstigt att Farmer’s Market blivit ett favoritställe för Hollywoods manusförfattare. Folklivet runt dessa hål i väggen är som en film i sig.

I Sverige har frukosten av tradition varit den måltid man alltid äter hemma. Men även i svenska storstäder har man de senaste åren – i takt med att våra levnadsmönster förändrats – kunnat se en växande trend med allt fler som äter frukost ute på lokal.

Den så kallat typiska kärnfamiljen, där mamma, pappa och barn sitter runt bordet och äter corn flakes, är inte längre normgivande. Inget annat land i EU har lika många singelhushåll som Sverige. Enligt en undersökning från FöreningsSparbankens Fastighetsbyrå är Stockholm världens mest singeltäta huvudstad. På Kungsholmen är 80 procent av hushållen singelhushåll, på Södermalm är siffran 60 procent.

Det är helt logiskt att fler och fler kaféer satsar på frukost och brunch. När gymmen börjat öppna redan 06.00 väljer många att äta frukost på väg till jobbet. Med tanke på antalet fler uppfällda laptops man ser på dessa ställen håller jobbfrukostar på att bli vanligare även på våra breddgrader.

Att frukosten blir allt viktigare är också vetenskapligt bevisat. Dels finns det rent näringsmässiga bevis. Om du till frukosten dricker mjölk eller äter fil eller yoghurt får du i dig 18 av de 22 näringsämnen vi rekommenderas att äta varje dag.

Enligt en finländsk studie från 2003, ”Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults”, är trogna frukostätare dessutom mer välutbildade än andra. Jo, det är socioekonomiskt bevisat. Är inte det värt att höja sin latte och skåla för?

(slut)