På väg mot yttre rymden: Minnesord om Chuck Berry
Det går inte att överskatta Chuck Berry betydelse för den unga nationen USA:s identitet och kultur. Det går inte att överskatta hans betydelse för rockmusikens utveckling.Från Expressen Kultur 19/3 2017.
Chuck Berry
Hösten 1977 skickade NASA ut två obemannade farkoster, Voyager 1 och Voyager 2, med syfte att utforska rymden. Efter 39 och ett halvt år år är båda fortfarande intakta och skickar rapporter tillbaka till jorden.
I händelse av att farkosterna skulle träffa på utomjordiskt liv så innehåller de information om jordelivet: bilder, ljud från natur, djur och människor.
Bland de 115 bilderna finns Lennart Nilssons fotografier från Ett barn blir till.
Båda farkosterna innehåller även en guldskiva – oförstörbar – med musik från olika länder.
Från Tyskland: Brandenburgkonsert nr 2 av Bach. Från Österrike: aria nr 14 från Trollflöjten av Mozart.
Från USA: Johnny B Goode av Chuck Berry.
Steve Martin har gjort en sketch där aliens för första gången kontaktar jorden. Meddelandet lyder: ”Send more Chuck Berry”.
Men det är på denna nivå Chuck Berry befinner sig i kulturhistorien.
Det går inte att överskatta hans betydelse för den unga nationen USA:s identitet och kultur. Det går inte att överskatta hans betydelse för rockmusikens utveckling. Eller vidden av hans sångkatalog.
Beatles och Rolling Stones har vardera tolkat närmare 10 (!) olika Chuck Berry-låtar vardera, live eller på skiva.
Beach Boys signaturlåt Surfin USA var i själva verket en Chuck Berry-låt (Sweet little sixteen) fast med en ny text.
Chuck Berrys låtar utgör rockmusikens DNA. Alla som framför treminuterslåtar på gitarr går hans i fotspår. Sex Pistols punklåtar var, i rent musikaliska termer, typiska Chuck Berry-låtar fast i lite snabbare tempo.
Samtidigt förblev Chuck Berry, född 1926, fram till sin död i går underskattad som textförfattare. Det sägs att den bästa novellen på endast sex ord är: ”For sale: baby shoes, never worn”. Att den skulle vara skriven av Hemingway är däremot en myt.
Chuck Berry kunde berätta lika mycket med lika få ord. Öppningsraderna på You never can tell rymmer en roman:
It was a teenage wedding
and the old folks wished them well
När Chuck Berry fick Polarpriset 2014 skulle jag åkt till St Louis och intervjuat honom, men hans hälsa var redan då så vacklande att han fick ställa in.
Den som kom till Stockholm och tog emot hans pris från Kungen var i stället Dave Edmunds, en musiker från Wales som spelat med Chuck Berry och var full av historier.
Brända av opålitliga arrangörerna insisterade Chuck Berry under hela sin karriär att få betalt i cash. Om inte arrangörerna visade upp väskan med pengarna gick han inte upp på scenen.
På 1980-talet var Chuck Berry med i engelsk tv i samband med utgivningen av en biografi.
Chuck Berry fick frågan om han i tv kunde tänka sig att framföra ”Johnny B Goode”. ”No”, svarade Chuck Berry. ”For second-class money you get a second-class song”. Sen spelade han i stället ”Memphis, Tennessee”.
Jan Gradvall