Krönika, DI Weekend

Weekend 6 november

Krönika

Jan Gradvall

X har så många bra idéer. Du borde verkligen jobba med X.

Efter att ha avverkat två tredjedelar av mitt yrkesliv har mina erfarenheter lärt mig en sak: jag ska absolut inte jobba med X.

Ingenting är så överskattat som personer med idéer. Personer som utgör sig för att ha många bra idéer underskattar nästan alltid det som är det verkligt svåra – genomförandet.

Idén är 5 procent. Genomförandet 95 procent.

Det var många som hade idéer om att man borde göra något fiffigt med musik på nätet. Det var bara en, Daniel Ek på Spotify, som var beredd att sitta på flygplan i två år och resa mellan möten för att genomföra det juridiskt och praktiskt.

Jag har tidigare i DI Weekend skrivit om relationen mellan genomförandet och idé, men efter att tagit del av filosofen Robert Rowland Smiths tankar inser jag att problemet med idéer är ännu djupare än så.

Robert Rowland Smith: ”Om du fyller dig själv med idéer hela tiden blir du aldrig tillräckligt tom för att skapa något beständigt. Du recyclar bara vad som är i zeitgeist”.

RSA är en ideell organisation, Royal Society for the encouragement of Arts, Manufacturers and Commerce, vars motto lyder ”upplysning för det 21:a århundradet”.

På sajten RSA.org finns en filmad 20 minuter lång filmad föreläsning, ”Robert Rowland Smith on Ideas”, som rekommenderas till alla som tror att lösningen på problem är att komma många bra idéer.

Filosofen Robert Rowland Smith berättar att han hjälper andra människor, ofta konstnärer, som upplever att de fastnat och inte kommer vidare i sin gärning.

Robert Rowland Smith: ”Ofta säger de, ’Jag har slut på idéer’, som om det vore idéer som kan låsa upp världen för dem. Men min erfarenhet, efter att ha jobbat i konstellationer, är att det inte är idén som är lösningen utan idén som är problemet. De har fastnat för att de har en idé om en idé”.

På ett häpnadsväckande klart sätt nystar Robert Rowland Smith i sin föreläsning upp problemet med idéer, förklarar deras ursprung och konstruktion och hur de hindrar oss att se klart.

Idéer är som 3D-glasögon fast tvärtom. Ett slags 1D-glasögon som ger tunnelseende. Den som har en bestämd idé om något betraktar inte verkligheten utifrån hur den är ur utifrån hur man bestämt sig hur den bör vara.

Något som blir tydligt när man till exempel tar del av debatter på kultursidor eller ledarsidor. Det är debatter som aldrig tar någon part vidare.

Robert Rowland Smith använder relationer som ett annat exempel. Ett problem med många relationer är att den ena parten har en idé om hur ens partner borde vara och bedömer partnerns handlingar utifrån denna idé. Med ständiga missförstånd som följd.

Robert Rowland Smith: ”Idéer är per definition inte verklighet. De äger rum i våra huvuden. De har spekulationens egenskaper. De tenderar att handla om framtiden eller om saker som kunde ha hänt i det förflutna.”

Sen sätter han in nådastöten: ”Idéer är kusiner till lögnen”.

Så hur kommer man då framåt? Hur ser man till att man komma på och göra nya bra saker?

Genom att bespara sig ångesten att komma på nya idéer, genom att sluta hämta in influenser utifrån, och i stället lämna plats för tankar som finns djupt inne i oss.

Robert Rowland Smith citerar vad Walter Benjamin sagt om resande, ”The only way of travelling is getting lost”. Först när man tappar guideboken kan börja upptäcka saker ingen annan har noterat.

Det handlar också om att öppna sitt seende. När James Joyce var lärare i Trieste gav han sina elever i uppgift att enbart beskriva föremål som fanns i rummet. Det visade sig vara mycket svårare än att fabulera fritt men hjälper till att utveckla ”the art of seeing”, ett vaccin mot att vara fast i tankar och föreställningar som man ärvt från föregångare.

Robert Rowland Smith kallar influenser för en förkylning från det förflutna.

Vi har alla drabbats av influenser men vi måste tillfriskna från dem innan vi kan åstadkomma något verkligt unikt.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

BIO
”Spectre”. Från ”Lasermannen” och ”Låt den rätte komma in” till Bond-film med nästan två miljarder kronor i budget. Som filmfotograf går det inte att bli större än svensk-holländske bildgeniet Hoyte van Hoytema är just nu.

ROMAN
Ryan Gattis, ”Sex dagar – en roman om upploppen i Los Angeles 1992” (Albert Bonniers Förlag). Våldsam, obönhörlig roman med mästerligt tecknat persongalleri. Alan Ball (”Six feet under”) har anlitats av HBO att göra tv-serie av boken.

DVD
”Minioner”. Hyrfilmspremiär för animerad film om gula varelser som fungerar lika bra för 2-åringar som 52-åringar. Ypperligt ljudspår med Stones och Beatles.

+

BONUS NR 1:

Res dig upp och gå. Jesus uppmaning till den döde Lazarus är världshistoriens mest kraftfulla och provokativa uppmaning.

Uppmaningen går även att använda på journalister, i synnerhet kolumnister.

Inför utdelningen av Stora Journalistpriset den 19 november borde ett medskick göras till yrkeskåren: glöm inte Jimmy Breslin.

Jimmy Breslin, född 1930, arbetade fram till sin pension 2004 (fast han skriver fortfarande och då) som kolumnist efter devisen: lämna kontoret och träffa människor.

Alldeles för många kolumnister sitter på skrivbordsstolen och tycker till om olika saker. Jimmy Breslin förespråkade att i stället använda utrymmet till journalistik.

Efter John F Kennedys begravning åkte Jimmy Breslin ut till kyrkogården, intervjuade gravgrävaren och lät sin krönika handla om det.

Böcker med Jimmy Breslins samlade krönikor är utgånga men finns enkelt att hitta begagnat via till exempel Amazon.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Svanmärkning används för varor och livsmedel. För popalbum skulle man snart kunna börja använda svenskmärkning.

Efter att svenska låtskrivare och producenter tagit över popvärlden är antalet svenskar som medverkar på nya popalbum numera en kvalitetsmärkning.

Sverigeaktuella Madonna – spelar på Tele2 Arena i Stockholm lördag 14 november – hade åtta svenska låtskrivare med på sitt senaste album.

På vad som tippas bli ett ännu större album, brittiska Ellie Gouldings ”Delirium”, medverkar 11 svenskar. Bland låtarna finns en unik låt som Goulding skrivit tillsammans med fyra svenska superstjärnor: Laleh, Jocke Berg från Kent, Carl Falk och Max Martin.

Rekord i svenskmärkning hittills är Adam Lamberts album som släpptes i somras. Totalt 19 svenskar var med på det albumet.

Jan Gradvall