Krönika, Dagens Industri

Weekend 12 april

Krönika

Jan Gradvall

Utvecklingen mot en mer jämställd värld går långsamt – mycket långsamt. På toppen händer fortfarande nästan ingenting. För att lyckas bli chef så fortsätter könskromosomuppsättning att vara en mycket tyngre merit än kompetens.

Av 195 stadsöverhuvuden i världen är det endast 17 som inte har en Y-kromosom. Trots att flickor presterar bättre än pojkar i grundskolor så sitter det i världens parlaments alltjämt bara 20 procent kvinnor.

Värst är det i näringslivet. Forbes lista över USA:s 500 största företag visar att endast fyra procent leds av kvinnor. En svensk undersökning som gjordes 2011 om vd-posten på börsnoterade företag avslöjade att det under år 100 år varit 32 kvinnor i jämförelse med 1 860 män.

Det är statistik som denna som är bränslet till en av vårens mest omtalade böcker i USA, ”Lean in: Women, work and the will to lead” (Knopf) av Sheryl Sandberg.

Det är många som i dag skriver om bristen på jämställdhet. Vad som särskiljer Sheryl Sandberg, 43, är att hon är i en unik position att kunna åstadkomma en konkret förändring.

Sheryl Sandberg har titeln chief operating officer på Facebook. Det innebär att det är hon som i dag leder Facebook. Hon och grundaren Mark Zuckerberg sitter bokstavligen på kontorsstolarna bredvid varandra (ingen på Facebooks kontor i Kalifornien har ett eget kontorsrum).

När Sheryl Sandberg nu börjar engagera sig för jämställdhet gör hon det som ledare för det största antalet medlemmar i en organisation i mänsklighetens historia – just nu drygt en miljard.

Medan Internet domineras av män så är det omvänt på Facebook. Både i USA och i Sverige dominerar kvinnor, både i antal och användarfrekvens. Kort sagt: Sheryl Sandberg har en publik

Boken ”Lean in: Women, work and the will to lead” (Knopf) är en slags fusion av självbiografi, självhjälpsbok och kamouflerat feministiskt upp till kamp-manifest. Omslaget är trevligt inbjudande och ser ut som framgångsbiografier brukar göra.

Allt som Sheryl Sandberg skriver låter hon bottna i personliga erfarenheter. Första meningen lyder: ”I got pregnant with my first child in the summer of 2004”. Hon är noga med att inte vara för politiskt och skrämma bort någon.

Och trevlighetstaktiken fungerar. Boken syns just nu längst fram i alla flygplatskiosker.

Men vad som understryker allvaret i det hon skriver är det digra fotnotsregistret: en trojansk hästsadelväska med 35 sidor med stenhård statistik och undersökningar som belägger allt hon säger.

I en intervju med Time Magazine säger Sheryl Sandberg att avgörande för hennes feministiska uppvaknande var en studie från 2003 om framgångsrika entreprenörer.

När entreprenörens namn i studien ändrades från kvinna till man så bytte de tillfrågade plötsligt åsikt om vad man tyckte om entreprenörens personlighet. Där var det, svart på vitt: exakt samma framgång (makt, pengar, position) som uppfattas som positiv för män, uppfattas som negativ för kvinnor.

Där kan man enligt Sheryl Sandberg spåra grunden till att så många kvinnor under karriärens gång inte bara trängs undan av män, utan även själva undviker att ta plats. Det är därför det som hon i första han vill åstadkomma med sin bok. Att få kvinnor att börja ta plats, att uppmuntra ”the will to lead”.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

YOUTUBE
”Why we have too few women leaders”, TED. En sammanfattning av Sheryl Sandbergs bok ”Lean in” (se krönikan) finns i hennes TED-föreläsning från 2010. Två miljoner visningar.

VINYL
Sjukstugan, ”Rap på svenska” (Baba). Fjolårets De La Soul-lekfulla album med Buju Anton & Co finns nu på magnifik dubbel vinyl. Kalle Stropp-samlingar, scratch från Gustav ”Dungen” Ejstes, seriöst sväng.

HITLÅT
”Reload”, Sebastian Ingrosso, Tommy Trash & John Martin. Vokal version inte släppt officiellt ännu, men efter en enda radiospelning (Pete Tong, engelsk radio) redan massiv på nätet. Kommer bli 2013 års största sommarhit.

+

BONUS:

Efter en längre tids kamp mot cancer gick den amerikanske filmkritikern Roger Ebert bort förra veckan, 70 år gammal. Roger Ebert är den första och kanske sista filmkritiker som hyllats av en president. Obama sade: ”Roger was the movies”.

I en mycket intressant analys i Chicago Tribune lyfter journalisten Phil Rosenthal fram att Roger Ebert även var en förebild i konsten att som journalist vårda sitt varumärke.

Phil Rosenthal sammanfattar Roger Eberts arv i några punkter.

1. Lär känna din identitet

Roger Ebert insåg både sina begränsningar och sin styrka. Under hela sin karriär föreblev han i grund och botten ”a Chicago newspaperman”. Han lockades aldrig över till större tidningar eller medier i New York och Los Angeles. När han började göra tv försökte han inte framställa sig som en tv-personlighet utan var som han var – en överviktig tidningsjournalist i glasögon – och blev just därför så trovärdig.

2. Behåll dina rättigheter

Roger Ebert gjorde en deal med sin tidning Chicago Sun-Times. Det gav honom finansiella fördelar och fullständig kontroll. Oprah Winfrey, också från Chicago, har nämnt Roger Ebert som en förebild. Det var Ebert som gav henne rådet att stanna kvar i Chicago och syndikera sin tv-show.

3. Omfamna rivalitet

Roger Eberts främsta konkurrent som filmkritiker var Gene Siskel på konkurrenttidningen Chicago Tribune. De var helt olika som personligheter och hade ofta helt olika åsikter. Så vad gjorde han? Började samarbeta med sin värste konkurrent i tv-programmet ”At the movies”.

4. Omfamna framtiden

Journalister är ökänt förändringsovilliga. Men Roger Ebert var nyfiken på all ny teknik, förstod snabbt att Apple-produkter var lika viktiga för spridning av film som biografer. I dödsrunor lyftes det faktum fram att han hade 800 000 följare på Twitter före att han vann Pulitzerpriset.

5. Var en mentor

Roger Ebert vill inte dela recensionsutrymmet i Chicago Sun-Times med någon annan, men hjälpte hela tiden yngre kollegor och bjöd in andra filmkritiker till sin väldigt aktiva hemsida.

Jan Gradvall