Krönika, Dagens Industri

Weekend 7 april

Krönika

Jan Gradvall

Eleonore Nygårds jobbade som ingenjör i Jönköping, men hade ingenting gemensamt med de andra i fikarummet. Medan de medelålders männen pratade om senaste numret av Elinstallatören satt Eleonore, 24, i ett hörn för sig själv och läste Vogue.

För att få utlopp för sitt intresse – ”Jag har alltid varit tokintressad av mode” – startade hon Ytligheter. En modeblogg med devisen ”Om allt som man nästan inte behöver”. Ytligheter hade premiär i maj förra året. I dag har den fått sådan uppmärksamhet att Eleonore kan jobba med den på heltid.

Entreprenörskap är en bristvara i Sverige och ett ord i tiden. Fler och fler tidningar riktar in sig på att berätta om människor som startat eget och lyckats. En av de tidningar som gör det bäst är lite oväntat VeckoRevyn.

VeckoRevyn har en fast sektion kallad Karriär. På dessa sidor får tidningens målgrupp, kvinnor i åldern 15 till 25, tips om hur man till exempel ska bete sig på anställningsintervjuer.

I senaste numret (nr 7, 23 mars) har VeckoRevyn även ett reportage med en uppmaning till läsarna om att skapa sin egna varumärken genom att börja blogga. Chefredaktören Ebba von Sydow lär ut sin egen metod. Tidningen listar också de 10 bästa modebloggarna i Sverige. Eleonore Nygårds kommer tvåa på listan.

Det finns alltid subkulturer som blir kreativa centrum. När jag växte upp var det musik. Punken satt igång en ”gör det själv”-våg som inspirerade många att våga satsa på egna idéer. Få av dem som var med på tiden håller fortfarande på med musik, men förbluffande många fortsätter att vara orädd och nytänkande entreprenörer inom andra områden.

Rockmusik har i dag, som bransch betraktat, hunnit bli lika professionaliserad och standardiserad som alla andra. Men en liknande ”gör det själv”-kultur växer i dag fram inom mode. Där finns just nu något av samma kreativitet på gräsrotsnivå som det fanns inom punken i slutet av 1970-talet.

Och allt handlar faktiskt inte om att köpa sig till en look. VeckoRevyn uppmärksammar till exempel ”budgetprinsessan” Nina, 19, som lär ut hur man klär sig som en stjärna trots att man har tajt budget. Bland andra på listan finns Ida och Emma från Borås som förutom att blogga även syr egna kläder som de visar upp på sin sajt.

För Eleonore Nygårds ledde hennes blogg till att hon blev sommarbloggare på Aftonbladet. Därefter började det droppa in erbjudanden i hennes mailkorg. Eleonore säger: ”När jag fick erbjudanden så var det dels att arbeta som krönikör/bloggare på annan sajt, att starta eget eller att börja arbeta för tidningarna Finnveden.nu och Jönköping.nu. Jag valde det senare”.

I dag hittar man Eleonores sajt på www.jonkoping.nu/ytligheter. Hon har sagt upp sitt gamla jobb och får heltidslön från tidningen. Förutom sitt bloggande skriver hon krönikör och arbetar redaktionellt. Jönköping.nu kan använda Eleonores kunskaper och trovärdighet för att locka ny läsare och för att bli mer profilerad och angelägen som tidning.

Under punktiden myntade Johnny Rotten två budord. Den första var ”do it yourself”, gör det själv. Den andra var ”do it properly”, gör det ordentligt. Eleonore, 24, visar att de två råden fortfarande är de bästa man kan ge vad det gäller entreprenörskap och att bekämpa arbetslöshet.

(slut)


GRADVALLS VAL

BIO

”Grizzly Man”, biopremiär i dag. Under tolv somrar levde filmaren Timothy Treadwell med grizzlybjörnar. Den trettonde blev han uppäten. Werner Herzog skildrar ett livsöde till och med mer udda än hans eget.

TV

”På jakt efter Debra Winger”, långfredagen, SVT1, 22.30. Varför finns det så få roller för medelålders kvinnor? Personlig dokumentär av Roseanna Arquette som även blir en bra skildring av Hollywood.

DVD

”The Squid and The Whale”, DVD, USA-import. Mästerlig Brooklyn-film om vad en skilsmässa gör med en kärnfamilj. Svensk biopremiär först 16 juni, redan nu en storsäljare i butiker med amerikansk import.