Krönika, Dagens Industri

Weekend 9 november

Krönika

Jan Gradvall

Vem blir den nye Steve Jobs? Alltså inte den nye ledaren för Apple, utan den person som likt Steve Jobs blir en internationell symbol för nytänkande och visionära idéer. I princip alla som startar företag i dag har läst Steve Jobs-biografin.

Blickarna vänds nu mot Jack Dorsey, allt oftare refererad till som ”the most fascinating man in tech”.

Jack Dorsey är ett tekniskt geni som trots att han bara är 35 år uppfunnit två produkter som förändrat världen. 2006 uppfann han Twitter, nätverkstjänsten som förvandlar alla till publicister. 2009 uppfann han Square, ett tillbehör som man pluggar in i mobilens hörlursuttag och som möjliggör kreditkortstransaktioner.

Vem som helst som vill använda Square får en postad till sig gratis. Vad företaget tjänar på är att man sedan tar 2.75 procent på alla transaktioner. Det stora genombrott för Square kommer denna månad när Starbucks 7 000 filialer i USA övergår till att göra alla transaktioner med Square.

Jack Dorsey, precis som Steve Jobs, drivs av en besatthet av att göra världen enklare. Han är också en excentrisk person som utvecklat sin egen motsvarighet till ”Steve Jobs-uniformen” (polotröja, jeans) i form av Repetto-skor från Frankrike (lätta, eleganta) och specialtillverkade skjortor som är hälften Nehru och hälften prästkrage.

Vad som gör att det kommer att skrivas bästsäljande biografier om Jack Dorsey är också hans syn på kreativitet.

Många inom utbildning och företagande talar i dag om vikten av specialisering. Jack Dorsey predikar den raka motsatsen. Hela hans framgång bygger på att han har erfarenheter och kunskaper inom många, många olika områden. Hans allmänbildning är av den gammaldags ”Fråga Lund”-skolan.

Jack Dorseys första besatthet var botaniska illustrationer. Han studerade under ledning av en mästare på Missouri Botanical Garden och spenderade hundratals timmar med att lära sig måla perfekta konturer av gingko-blad.

Därefter ägnade han ett år till att utbilda sig till massör. Han hade programmerat så mycket att han var på väg att slita ut sina handleder. Under läkningen blev han besatt av hur kroppen fungerar.

I en intervju i Wall Street Journal, som förra veckan utnämnde Jack Dorsey till Innovator of The Year inom teknologi, säger han: ”Min personliga filosofi är att kreativitet handlar om hitta icke-linjära vägar mot en lösning. Och det bästa sättet att göra det är att ha kunskaper inom många olika områden”.

Jack Dorsey anordnar filmvisningar för att få in sina anställda på samma våglängd. Han visar Charlie Chaplins ”Moderna Tider” för att minsta rörelse som Chaplin gör i den filmen har betydelse för filmens handling. ”There is no wasted motion”. Han har också visat Steve McQueen-film ”Bullitt” för dess ”starka, tomma kompositioner”. Som exempel på hur man kan uttrycka sig kortfattat delar han ut Hemingways ”Den gamle och havet”.

Rötterna till Twitter kan spåras till hur han som tonåring var besatt av att via radio följa ambulansernas framfart i hemstaden St Louis. Jack Dorsey gjorde sedan ett dataprogram som lät honom följa ambulansernas rörelser på en karta. Därefter kom han på att han, med några justeringar, även kunde göra det möjligt att via samma program även bokstavligen följa personer.

Jack Dorsey har nu blickarna mot vården. Vore det inte bra om det fanns program för att göra sina egna diagnoser? Jack Dorsey jobbar på det.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

TV
”The Good Wife” (Sjuan). Advokatserie så välskriven att alla tunga gästskådespelare (Michael J Fox, Nathan Lane, Matthew Perry) accepterar standardarvodet: exakt 7 674 dollar för en veckas inspelning.

TEATER
”Who’s afraid of Virginia Woolf?” Edward Albees pjäs fyller 50 år. Spelas nu på Broadway i New York i hyllad uppsättning som går tillbaka till originaltexten. Pjäsen finns även som pocket.

INTERVJU
”The Man Who Created Downton Abbey”, Vanity Fair. Intressant intervju av David Kamp med 63-årige ”Downton Abbey”-författaren Julian Fellowes. Serien lika populär i New York som i Sverige.

+

BONUS NR 1:

Vad kan vara vackrare än ryggarna i en bokhylla? Den organiska kombination som uppstår av färger och typografi blir unik för varje hem. Ryggarna berättar även något om sin ägare, om drömmar och erfarenheter.

Thessaly La Force, redaktör på The Paris Review, har kommit på den enkla och geniala idén att be ett antal författarna att visa upp och prata om sina bokhyllor. Inte hela boksamlingen utan ungefär en armlängd av deras favoritböcker, ett slags koncentrat av dem själva.

Därefter har illustratören Jane Mount fått måla av – inte författarna – utan just ryggarna på deras favoritböcker.

Resultatet har blivit en av årets finaste julklappsböcker, ”My ideal bookshelf” (Little, Brown).

Genom sitt kontaktnät på den briljanta litteraturtidningen The Paris Review har Thessaly La Force också fått väldigt intressanta namn att ställa upp. Från Patti Smith, Malcolm Gladwell, Jennifer Egan, Alex Ross och Judd Apatow till mångmiljonsäljande författare som Stephenie Meyer och James Patterson.

Dave Eggers säger om sitt urval: ”These are the books that crushed me, changed me when I first read them”. Bland dussinet ryggar i hans idealbokhylla finns ”Herzog” av Saul Bellow och ”Slouching towards Betlehem” av Joan Didion.

”Twilight”-författaren Stephenie Meyer överraskar genom att ha med en bok av Pulitzer Prize-belönade poeten Louise Glück.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Varför är Deep Purple större i Sverige än kanske något annat land i världen? Svaret trillade ned som en pollett under skolavslutningen i somras. Deep Purples karaktäristiska orgelsound – vilket särskiljer bandet från alla andra hårdrockband – har precis samma djup och bitterljuva ton som när en svensk kantor spelar ”Den blomstertid nu kommer” på en kyrkorgel.

Att Deep Purples organist Jon Lord gick bort den 16 juli borde fått mycket större uppmärksamhet än det fick under industrisemestern.

Nu släpps Deep Purples sjätte och bästa album, ”Machine head” från 1972, i en remastrad ”40th year anniversay”-edition.

Och att lyssna är som att förflyttas till en gillestuga i ett svenskt mexitegelradhus.

”Machine head” blev Deep Purples mest framgångsrika album, etta i hemlandet England och i USA låg det kvar på listan i över två år. Här finns klassiker som ”Space truckin’”, ”Highway star” och, inte minst, ”Smoke on the water”, det riff som förmodligen flest svenska skolbarn lärt sig spela på gitarr.

Jan Gradvall