Krönika, Dagens Industri

Weekend 27 augusti

Krönika

Jan Gradvall

Nörd. Ordet har gått från att ha varit ett nedvärderande glåpord till att bli en allmänt accepterad benämning.

Eller har det? När man skrapar lite på ordet så märker man att det bara bytt färg på ytan. För vad det ger uttryck för i grunden är fortfarande ett förakt mot människor med specialkunskaper.

Ordet nörd kommer från engelskans nerd. Det användes första gången i en barnbok av Dr Seuss på 1950-talet men slog igenom på 1980-talet med filmer som ”Revenge of the nerds”.

Wikipedias beskrivning lyder: ”Nörd är en stereotypisk, oftast negativ benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde”.

Användandet av ordet nörd har en parallell till ordet bög. Efter att bögar och nördar blivit kallade det av utomstående mot sin vilja, så började många utpekade att själva använda sig av termen för att på så vis desarmera den.

Alla medverkande i ZTV:s älskvärda dokusåpa FC Z refererade till sig själva som nördar.

Numera hör vi dagligen människor säga ”Jag vet, det är jättenördigt” eller ”Jag har alltid varit en nörd innerst inne”. Jag har själv ibland definierat mig som nörd.

Som en närsynt person med tjocka glasögon och stora specialkunskaper om obskyra ämnen stämmer jag också väl in på beskrivningen. Och jag har egentligen inget emot det.

Men problemet – vilket är ett problem större och djupare än någon enskild individ – är att i samma stund som man lyfter fram en nörds egenskaper som avvikande, så lyfter man fram det motsatta som normen.

Dvs att normen är att inte ha specialkunskaper.

Jag har ruvat på den här krönikan i ett drygt år och noterat spridningen av ordet nörd. Det har gått så långt att man numera kan hörda ordet användas i allt från radio- och teveprogram om kultur, historia och politik till vetenskapliga diskussioner.

Alla som kan ovanligt mycket om mikrobiologi, Kameruns politiska historia, handelsvägar på medeltiden, Charles Dickens eller Beatles inspelningar förväntas i sociala sammanhäng lite ursäktande lägga till: ”Jag vet, jag är medeltidsnörd”.

Vad nörderi handlar om, i grunden, är att titta på världen med ett mikroskop, ett riktigt eller ett symboliskt.

Att ägna tusentals timmar åt att pånära håll specialstudera något – frimärken, hästar, Pokemon, datorer, bakterier – tills man till slut kan allt om det.

Är det verkligen ett problem, något avvikande att förlöjliga? Eller är det tvärtom en växande tillgång i ett modernt samhälle där hjärnan i allt högre grad blir den mest använda muskeln i arbetslivet?

Den som löser cancerns gåta kommer garanterat att vara en nörd.

Ändå finns tendensen alltjämt där att på arbetsplatser och skolor i Sverige förminska personer med nördiga egenskaper.

I Lars Gustafssons ”Yllet” från 1973, en av de bästa svenska romaner jag läst, finns en pojke som visar sig vara en exceptionell begåvning i matematik. En egenskap som i dag definitivt stämplat honom som matematiknörd.

Pojkens unika begåvning borde ha varit en stor tillgång – inte minst för Sverige i stort – men blir i stället ett problem i hans skola och orsakar huvudvärk för hans lärare.

För grundskolan är inte anpassad för elever med särintressen och specialkunskaper. Resurser för fördjupning är få.

Mycket har förbättrats i svenska skolan sedan ”Yllet”, men en sak förblir konstant: allt flyter fortfarande på bäst när ingen avviker från normen.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

ROXETTE
”It’s Possible”. Denna geniala lilla poplåt sprider sig just nu över världen på undergroundnivå. Kan bli Roxettes största hit på 15 år. ”Record of the week” på BBC, hyllad på bloggar i Los Angeles, radioetta i Tyskland.

ABBA
”Like an angel passing through my room”. Nya Deluxe-utgåvan av ABBA:s superba farvälalbum ”The Visitors” innehåller nio outgivna fascinerande minuter som visar att upprinnelsen till denna låt var ”Blinka lilla stjärna”.

ALFREDSON
”Tinker, Tailor, Solider, Spy”. Hyrfilmspremiär på onsdag för Tomas Alfredsons mästerverk. Dock: fullständigt omöjlig att begripa vid slötittande. Men den som ger filmen 100 procent koncentration blir rikligt belönad.

+

BONUS NR 1:

Som förklaring till varför hans album ”Street legal” och ”Shot of love” sålde dåligt sade Bob Dylan i en tv-intervju: ”De saknade en historia”, dvs hade ingen vinkel.

En som verkligen lärt sig vikten av en bra historia är Jack White.

Med White Stripes gjorde han konceptuell garagerock; duon var lika influerad av konstnärer som Piet Mondrian som bluesartister som Bukka White. Länge lyckades Jack och Meg White även lura i världen att de var syskon.

När Jack White nu åker på turné i samband med sitt första album som soloartist – den fina om än traditionella ”Blunderbluss” (XLPlayground) – så blir han den första artist i historien som turnerar med två olika band.

Jack White reser runt med ett kompband med bara kvinnliga musiker och ett med bara manliga musiker. Vilket av banden som får spela bestäms först på konsertdagens morgon.

Jack White säger till Rolling Stone: ”The band doesn’t know, I don’t know and the fans don’t know, until you come to the show. That keeps the energy alive for everybody”.

Båda banden har repeterat in över 40 låtar. Repertoaren innehåller låtar med alla tre av Jack Whites bandkonstellationer – Raconteurs, Dead Weather, White Stripes – samt de nya sololåtarna.

Samtidigt påminns vi ständigt om Jack Whites mästerskap som låtskrivare och riffmakare.

”Gladiatorerna” i TV4 spelade varje vecka ”Seven nation army” med White Stripes. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström avslutar varje show av ”Ljust & Fräscht” med att tolka Raconteurs ”Steady as she goes”.

Jan Gradvall

+

BONUS HR 2:

För att travestera vad Jon Landau i början av 1970-talet skrev om Bruce Springsteen: Jag har sett rockkonserternas framtid. Och vad jag sett är hologram av döda artister.

Förrförra veckan på Coachella-festivalen presenterade Dr Dre och Snoop Dogg på scenen en gästartist som till omvärldens häpnad visade sig vara den döde rapparen 2Pac (1971-1996).

Hologrammet var 100 procent realistiskt, vridbart i 360 grader. 2Pac och Snoop Dogg stod bredvid varandra och framförde en duett.

CNN gick ut med att hologrammet kostat 10 miljoner dollar att tillverka, medan andra uppskattningar låg närmare en miljon dollar

Oavsett summan visar det att 3D_tekniken slutligen har nått dit George Lucas förutspådde i ”Star Wars”. Jag såg parallellt Kraftwerk på Museum of Modern Art i New York. Bandet presenterade en förbluffande 3D-grafik, ett slags grafiska hologram, som fick biografernas nuvarande 3D-teknik att framstå som häst & vagn-driven.

Rapparen Nas kallade Coachella-framträdandet för en milstolpe och hoppas nu själv på ett hologram av Biggie, den döde rapparen Notorious BIG (1972-1997).

Dr Dre sade i en intervju att de kommer att ta med sig 2Pac på turné. Och att han i framtiden hoppas på att kunna bjuda upp Jimi Hendrix och Marvin Gaye som gäster på scenen.

Jan Gradvall