Krönika, Dagens Industri

Weekend

Krönika

Jan Gradvall

Det klokaste någon sagt om produktivitet är: ”If you want something done, ask a busy person to do it”. Jag har själv citerat det i flera år, men när jag nu kollade upp källan visade det sig att det inte kommer från någon nationalekonom eller filosof, utan från Lucille Ball (1911-1989), den första sitcomtjärnan i amerikansk television.

Uttrycket går att överföra på alla plan, inte minst privat. Vi har alla listor på ärenden vi borde uträtta men som ständigt blir uppskjutna, När man till slut uträttar ett sådant ärende så märker man ett mönster. Dagen när man äntligen gör det – förnyar passet, går till skomakaren – är inte en ledig dag, utan det sker mitt under en extremt stressig dag när man egentligen är alldeles upptagen med ett dussin andra saker.

Som det brukar heta: ”Man gör det av bara farten”. Tvärtom den gängse föreställningen kan ett högt tempo också höja kvaliteten på det man gör. Lyssna till exempel på skivbolaget Motowns produktion under 1960-talet eller Kanye Wests produktion i höst. Det är inte de popmusiker som har mest tid över utan tvärtom minst tid över som gör de bästa låtarna.

Kreativitet fungerar på det sättet som fotboll. Det är inte de spelare som under säsongen fått spela minst matcher utan flest matcher under som gör det avgörande målet i finalen.

”If you want something done, ask a busy person to do it” går även att applicera nationalekonomiskt. Bland det bästa men också mest deprimerande jag sett på tv i år var ”Kraschen” som sändes i början av januari. ”Kraschen” var en dokumentär i tre delar om sparkade bilarbetare från Saab och Volvo.

Det som gjorde mest ont att se var håglösheten. Inställningen hos flera av de intervjuade var inte ”Vad ska vi hitta på nu?” utan ”Vad ska andra hitta på åt oss nu?”. Någon som just blivit avskedad från Saab beskrev det som ”en chock” att världen inte längre köpte deras bilar.

Men när filmteamet fick följa med in i deras hem fanns den omvärldsanalys de själva var oförmögna att göra där fullt synlig i deras egna vardagsrum. De svenska bilarbetarna hade hem fulla av platta tv-apparater, datorer och mp3-spelare i miniatyr; allt detta tillverkat i Kina.

När de själva köpt högteknologiska kapitalvaror hade de alltså gått på pris i stället för tillverkningsland – exakt det beteende som förorsakat Saabs kris.

Samma månad som ”Krachen” visades på svensk tv gick jag på en strand i Thailand. När jag svängt runt ett hörn möttes jag av en sträcka med kilometer av hotell efter hotell där det enbart bodde kinesiska turister.

Kina har fått en medelklass som börjat åka charter. Enbart till Thailand reser det nu 1,3 miljoner kinesiska charterturister om året. I Kina jobbar man i dag inte heller sex timmar om dagen, vilket det svenska Vänsterpartiet på fullt allvar föreslagit är en väg framåt i den internationella konkurrensen.

Precis som de kinesiska arbetarna hade jag själv jobbat 12-timmarspass för att ha råd att åka.

Utan att på något sätt blunda för arbetsförhållanden i Kina – dit det japanska uttrycket karoshi (”jobb till döds”) spridit sig – kan man inte låta bli att undra vilka löntagare som har stört chans att förbättra sin egen arbetssituation under det nya decennium som nu väntar.

Är det de som håller ett högt tempo i Guangzhou eller de som tappat tempot i svenska städer? Det finns en risk att även världen börjar tänka: ”If you want something done, give a busy person to do it”.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

HYRFILM
”Inception”. Släpps på onsdag. Filmen där Leonardo DiCaprio manipulerar andras drömmar lär totalt dominera hyrfilmsmarknaden fram till jul.

EP
The Tallest Man On Earth, ”Sometimes the blues is just a passing bird” (Graviation). Årets svenska artist följer upp sitt album med en lika fin EP.

FACEBOOK
”The Social Network” är årets film. Det finns även en andra oförglömlig film om Facebook, dokumentären ”Catfish”, som släpps på dvd i USA 4 januari.

+

BONUS NR 1:

Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio driver den prisbelönta designbyrån Hjärta Smärta i Stockholm.

Efter att i en formgivningsvärld dominerad av manliga art directors ha fått frågan om vilka kvinnliga formgivare som inspirerat dem, startade Samira och Angela projektet Hall of Femmes.

Först i bloggform – och nu även i bokform – lyfter Hall of Femmes fram kvinnliga profiler i formgivningsvärlden. De två senaste böckerna i serien, båda exemplariskt formgivna, är tillägnade 93-åriga Lillian Bassman respektive 57-åriga Carin Goldberg.

Lillian Bassman jobbade sida vid sida med legenden Alexey Brodovitch på magasinet Harper’s Bazaar. Carin Goldberg har jobbat som formgivare på tv-kanalen CBS och har gjort allt från bokomslag till James Joyces ”Ulysses” till Madonnas första album.

Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio träffar dem båda i eras respektive hem i New York. Förutom föredömligt raka och djupgående intervjuer innehåller båda böckerna även massor av exempel på deras arbeten.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

En sammanställning av höjdpunkterna under det utländska tv-året 2010 fungerar även som en guide till vad svenska tittare har att se framåt under 2011.

De två allra bästa nya tv-serierna under 2010 har varit de engelska ”Sherlock” och ”The Trip”. Båda visas i svensk tv under 2011, men går redan nu inför julen att köpa som engelska dvd.

Den genialt uppdaterade ”Sherlock”, där både Sherlock Holmes och Dr Watson bloggar och löser fall med hjälpt av iPhone, har redan uppmärksammats i en tidigare DI Weekend-krönika från i höstas.

Den 13 december släpps den sex avsnitt långa ”The Trip” på dvd, en serie i regi av Michael Winterbottom (”24 hour party people”) med komikerna Steve Coogan och Rob Brydon. ”The Trip” kan beskrivas som en engelsk motsvarighet till den amerikanska ”Sideways”.

Två medelålders vän testar sin vänskap under en gourmetresa. Medan ”Sideways” utspelade sig ett soligt Kalifornien är landskapet i ”The Trip” ett frostbitet Lake District i norra England.

Tonen i ”The Trip” för tankarna till ”Om vänskap funnes”, den roman som Stig Claesson skrev om vänskapen med Pär Rådström.

Förutom de sex tv-avsnitten har Michael Winterbottom även klippt en långfilmsversion som kommer på bio.

Jan Gradvall