Krönika, Dagens Industri

Weekend 3 februari

Krönika

Jan Gradvall

Lägre intäkter kan ge högre vinst. ”King Kong” har på bio i USA spelat in drygt 210 miljoner dollar – men den kostade 207 miljoner att göra. Årets mest oväntade biosuccé, skräckfilmen ”Hostel”, kostade bara 4,5 miljoner dollar att göra. Premiärhelgen spelade den in 20 miljoner och är i USA nu uppe i 45 miljoner. En tiodubbling av insatsen.

Redan i fjol, långt innan ”Hostel” haft premiär, publicerade Financial Times en artikel med rubriken: ”Miniature could be Hollywood’s new monster hit”. En våg av Hollywoodveteraner överger nu de stora bolagen för att enbart satsa på lågbudget.

Storproduktionerna kommer visserligen inte att försvinna – i juni lyfter ”Superman Returns” – men det går även att tjäna lika bra med pengar om man ser till att hålla utgifterna nere.

Filmproducenten Andrew Fogelson är en av de som nu enbart satsar på lågbudget. Med ”Indigo” tjänade han tre miljoner dollar på en film som kostade 500 000 dollar att göra, Ironiskt nog är han pappa till Adam Fogelson, marknadsföringschef på Universal, som lanserade ”King Kong”.

Andrew Fogelson sade till Financial Times i december: ”Var du inte vill befinna dig är i mittfåran. Antingen gör du filmer för alla som kan gå – eller också gör du målgruppsspecifika filmer som går att marknadsföra till en bråkdel av kostnaden.”

Vad som gör det möjligt för producenter som Andrew Fogelson att göra så billiga filmer är den nya tekniken. Att framkalla filmkopior i USA kostar 2 000 dollar per kopia. ”Indigo” gjordes helt och hållet digitalt. Att bränna på DVD-skivor kostade en dollar per kopia. Om man gör målgruppsspecifika filmer behöver man inte heller satsa på stortavlor utan kan göra mer kostnadseffektiv marknadsföring.

Lågbudget i USA och Sverige betyder olika saker. En svensk långfilm kostar i genomsnitt 14 miljoner kronor, dvs knappt två miljoner dollar. De stora filmstudiorna i Hollywood lägger i genomsnitt ut 34 miljoner dollar per film enbart i marknadsföring.
Ändå finns det mycket som även svenska filmindustrin kan lära sig av Hollywoods nya billigare sätt att göra film. Redan innan lågbudgetskräckfilmen ”Hostel” hade premiär visste halva USA vad den handlade om. Genom ämnesval, samt framförallt ett smart användande av nätet, kan man skapa förhandssnack och debatt i media som blir mer värt än annonser.

”Hostel”, som har Quentin Tarantino som exekutiv producent, är en del av ny våg av extremare skräckfilmer som är inspirerade av japanen Takashi Miike. Den förra vågen av skräckfilmen var filmer som ”Scream” som lekte med genren. Den nya vågen är inte det minsta ironisk utan skakigt realistisk och ultravåldsam.

”Hostel” handlar om amerikanska backpackers. De lockas till ett vandrarhem i Slovakien med löfte om att det där finns snygga tjejer som vill ligga med amerikaner. Vad som i stället möter dem är rika män, trötta på jakt och porr, som betalat dyrt för nästa kick: att få tortera och döda människor. Och allra högst i kurs står nyfångade amerikaner.

På det temat går det naturligtvis att skriva ändlösa artiklar både vår syn på de forna öststaterna och på omvärldens syn på amerikaner. ”Hostel” får svensk biopremiär 14 april.

(slut)

GRADVALLS VAL

Konst:
Dick Bengtsson, Moderna Museet. I fjol skapade National Gallery sensation genom att visa Caravaggio mot en helsvart bakgrund. Moderna lånar intelligent nog samma grepp till Dick Bengtsson. Arsenikfärgerna lyser i mörkret.

TV:
Superbowl, direktsändning från Detroit, på ZTV natten mellan lördag och söndag. Årets största evenemang i USA inom både sport, TV och reklam.

Tidning:
Odd At Large. Vinnaren i det nya gratistidningskriget om populärkultur är läsarna. Rodeo har skarpa ledare, Nöjesguiden var vaknat till liv igen och nykomlingen Odd At Large är befriande ambitiös.