Krönika, Dagens Industri

Weekend 21 maj

Krönika

Jan Gradvall

Söndag 23 maj 2010 kommer att bli ett datum som skrivs in tv-historien. Finalavsnittet av ”Lost” kan bli fildelargenerationens motsvarighet till direktsändningen av Beatles ”All you need is love” den 25 juni 1967. Ett populärkulturellt ögonblick som förenar en generation globalt.

Vad som kommer att locka hundratals miljoner människor till att titta på sista avsnittet av ”Lost” är löftet om att – förhoppningsvis – få svar på den gåta som presenterades redan i det rekordpåkostade premiäravsnittet hösten 2004.

För vad var det egentligen som hände när ett passagerarflygplan kraschade på en mystisk ö i Stilla havet? Även vi som inte orkat hänga med under seriens sex säsonger vill ha svaret på den huvudgåtan.

Självaste George Lucas skickade förra veckan ett brev till ”Lost”-producenterna där han uttryckte sin beundran för serien och sina förväntningar på upplösningen.

Att ett finalavsnitt av en tv-serie på förhand blir mycket omtalat är i sig inget nytt. Vi har tidigare upplevt många klassiska farväl i tv-historien, från ”M*A*S*H” till ”Seinfeld”.

Men vad som präglat tidigare finalavsitt av dramaserier är att de enbart samlat befolkningen i land för land, beroende på vilket år eller månad serierna haft premiär.

Men det sista förlängda avsnittet ”Lost” kommer verkligen att bli en global tv-händelse. En händelse som timmen efter att den sänts i USA kommer att analyseras lika mycket i Sverige. Och i Japan, Brasilien, Sydafrika, överallt.

Och förklaringen till detta är fildelning.

Att traditionell tv hittills klarat sig mycket bättre i det nya digitaliserade mediesamhället än vad många experter förutspådde runt millennieskiftet beror främst på kraften i direktsändningar.

Det är till exempel därför som rättigheterna till sportsändningarna hela tiden når nya rekordhöga nivåer. Ingenting i det övriga medieutbudet kan mäta sig med en VM-final i fotboll eller en OS-final på 100 meter.

Vetskapen om man upplever något i precis samma ögonblick som alla andra skapar en unik känsla av samhörighet.

Alla stora tv-kanaler världen över slåss därför just nu om att ha så många direktsända program som möjligt. Det kan vara sport, det kan vara idolfinaler eller politiska debatter.

Däremot har efterfrågan sjunkit på inköpta tv-serier och långfilmer. Den tv-kanal som bygger sin identitet på inköp har blir mycket mer utsatt av konkurrensen från nätet.

I Sverige är det TV4 som har rättigheterna till ”Lost”. Men ingen ”Lost”-fanatiker kommer att vänta tills någon av TV4:s kanaler sänder finalavsnittet.

Med tanke på att finalen av ”Lost” i realtid kommer att diskuteras intensivt på Facebook och Twitter vore det till och med dumt att vänta. ”Lost”-skaparen Damon Lindelof skriver även själv på Twitter.

Ingenting fildelas så mycket som serier och filmer med science fiction-tema. På torrentsajter har man kunnat se att serier som ”Lost” och ”Heroes” (som fick nedläggningsbesked i lördags) hela tiden legat i topp, trots att de inte är i närheten av ”CSI” och ”Desperate housewifes” vad det gäller tittarsiffror.

Men konsumenter av science fiction har i alla tider varit early adopters, först med allt från vhs och dvd till att se tv på datorn.

Så hur borde tv-kanaler egentligen hanterat en händelse som ”Lost”-finalen för att inte tappa tittare? Genom att betrakta den som vilken sportfinal som helst.

(slut)

Weekend 21 maj

GRADVALLS VAL

BOX
Rolling Stones, ”Exile on main street”. Ultimata übernördboxen med vinyl, cd, dvd, bok, vykort och outgivna udda spår.

VIDEO
St. Vincent, ”Laughing with a mouth of blood”. Paul Simon/Chevy Chase-tricket: gästspel från en ”Saturday Night Live”-komiker. Och låten lyfter.

BIO
”Greenberg”. Noah Baumbach är en av vår tids mest intressanta filmskapare. Leta även upp ”Kicking and screaming” (1995) som aldrig visats på bio i SVerige.

+

BONUS NR 1:

En vårsoaré på en grundskola i Stockholm. Temat är rymden och universums födelse. Efter att Big Bang är avklarad, med ett 50-tal sexåringar utklädda till atomer, kommer en grandios final där elever tågar in utklädda till karaktärer från SVT-succén ”Till Vintergatan” och ”Star Wars”.

Inte mindre än fyra Darth Vader kommer fäktandes mellan bänkraderna.

Tänk om det fanns dramatik eller litteratur som var lika publiktillvänd och fri i associationerna? Svaret är att det gör det. I författaren Jesper Tillbergs serie med ungdomslitteratur om Kapten Svea får läsarna möte karaktärer från andra verk. I nya boken ”Eldflugornas herre” (Wahlströms) dyker till exempel Totoro upp, känd från Miyazakis animerade mästerverk.

I andra Kapten Svea-böcker har Jesper Tillberg låtit sina egna figurer möta Harry Potter, X-Men, Catwoman och många andra. ”När George Lucas skrev Star Wars gjorde han en smältdegel med arketyper, från Yin-Yang till kung Arthur”, säger Jesper Tillberg. ”Utan att för ett ögonblick jämföra mig med honom gör jag likadant med Kapten Svea-böckerna. Det är en blandning av myter, påhittade karaktärer och verkliga händelser.”

Även verkliga personer dyker upp i Jesper Tillbergs värld. I nästa bok ”Samlarens skugga” har August Strindberg en avgörande betydelse.

”Rent litterärt är jag mer inspirerad av musik än av andra barnboksförfattare”, säger Jesper Tillberg. ”Jag minns när jag hörde Lloyd Cole sjunga om en flicka som såg ut som en vän till Truman Capote och körde runt i en Grace Kelly-bil. Det skapade verkligen bilder i mig. Herregud, så kan man också skriva. I dag lever vi också mer än någonsin i en referenskultur, speciellt unga människor”.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Ordet storsatsning känns för futtigt för att beskriva den statsministerbox som Albert Bonniers Förlag nu ger ut. I en box som saknar motstycke i svensk bokhistoria samlas och samsas Sveriges statministrar under 100 år.

Boxen rymmer 22 böcker där 22 statsministrar beskrivs av 22 olika författare.

Parallellt med detta sjösätter nu Kunskapskanalen en statsministerserie i tv. Med start måndag kväll 19.00 intervjuas nio av de författare som skrivit statministerbiografierna

Men Kunskapskanalen har, genialt nog, gett satsningen ytterligare en dimension genom att inte låta journalister – utan andra politiker – göra tv-intervjuerna med bokförfattarna. Först ut är till exempel Rolf Alsing, författare till Tage Erlander-boken, som nu intervjuas av Bengt Westerberg.

Samtliga nio program går även att se i efterhand på UR Play på UR.se.

Jan Gradvall

Datum Intervjuare Författare Statsminister

24 maj Bengt Westerberg Rolf Alsing Tage Erlander
25 maj Hanna Zetterberg Björn Elmbrant Fredrik Reinfeldt
26 maj Per Unckel Rolf Gustavsson Ingvar Carlsson
27 maj Birger Schlaug Olle Svenning Thorbjörn Fälldin
28 maj Jonas Sjöstedt Tommy Möller Carl Bildt
31 maj Ursula Berge Lars Ilshammar Hjalmar Branting
1 juni Ulf Adelsohn Niklas Ekdal Per-Albin Hansson
2 juni Kristina Axen Olin Annika Ström Melin Göran Persson
3 juni Ebba Witt Brattström Klas Eklund Olof Palme

Jan Gradvall