Krönika, Dagens Industri

Krönika i Dagens Industris fredagsbilaga Weekend
11 november

Text: Jan Gradvall

Har fotografi som uttrycksform någonsin varit lika hett och relevant som just nu? Priserna på fotografier på konstauktioner slår nya rekord. Genom billiga digitalkameror och allestädes närvarande mobiltelefoner exponeras det sannolikt fler bilder per dag, per minut i Sverige än det någonsin har gjort tidigare.

Nästa lördag delas 2005 års Hasselbladspris ut till amerikanen Lee Friedlander. Det är ett perfekt val för en bildberusad tid. Det är ett Hasselbladpris han får men det skulle lika gärna kunna vara ett 3G-pris. Knappast någon annan fotograf har exponerat så många bilder som Friedlander. Han har själv sagt att en anledning till hans framgång som ung frilansare var att han kom tillbaka från varje uppdrag med fler bilder än sina konkurrenter.

Ingen annan fotograf är heller ett bättre exempel på den folkliga uttrycksglädje som finns i en kamera. Ingen annan visar lika tydligt stillbildens unika förmåga att fånga delar av verkligheten som annars går oss förbi.

Friedlander har i en intervju berättat om en avgörande händelse när han som tonåring var ute och fotograferade. ”Jag ville bara fånga min farbror Vern stående vid sin nya bil (en Hudson) en klar dag. Jag fick honom och bilen. Jag fick också en del av tant Marys upphängda tvätt och Beau Jack, hunden, kissandes på ett staket, och en rad med begonier i krukor, och 78 träd och en miljon gruskorn och mer än så. Det är ett generöst medium, fotografi.”

Lee Friedlander föddes 1934 i Aberdeen, Washington. Det är samma leriga håla vid floden Wishkah som Nirvana-sångaren Kurt Cobain kommer ifrån. (Friedlander hade också en farbror som heter Kurt.) Det var också musik som gjorde att Friedlander blev professionell fotograf, men inte rock utan jazz och soul.

Friedlander blev vän med Nesuhi Ertegun, en av de två armenisk-amerikanska bröder som startade skivbolaget Atlantic. Medan Ahmet Ertegun, som porträtteras i fjolårets Ray Charles-film, brann för rhythm & blues var Nesuhi jazzkonnässören.

På uppdrag av Nesuhi fotograferade Friedlander flera skivomslag för Atlantic och många ledande artister inom jazz och blues. Passande nog för att Friedlander får Hasselbladspriset just orkanernas år 2005 är han också känd för sina oförglömliga bilder från New Orleans, den amerikanska rotmusikens vagga, dit han under decennier gång på gång återvänt.

Det finns en lekfullhet och nyfikenhet i Friedlanders bilder som kan inspirera alla. Varje amatörfotograf har tagit bilder där man råkat få med sin egen skugga. Friedlander satte det misstaget i system och gjorde konst av det. På fotografier från 1960-talet låter han sin egen skugga falla rakt över bilderna och gör därmed motiven personliga i dubbel bemärkelse.

Det är förståeligt att svenske vardagsmästaren Lars Tunbjörk har Friedlander som sin stora favorit. Friedlanders bilder av kontorstristess, tagna på 1980-talet, har inspirerat både Tunbjörks utställning om kontor och kanske rent av även skaparna av TV-serien ”The Office”.

I samband med utdelningen av priset invigs en Friedlander-utställning på Hasselblad Center i Göteborg. Utställningen invigs 19 november och pågår till 8 januari.