Krönika, Dagens Industri

Weekend 15/8 2008

Krönika

Jan Gradvall

Idealet vore om ens hjärna tog hänsyn till almanackan. När semestern börjar skulle man per automatik känna sig helt avslappnad. Och när semestern är slut skulle hjärnan vara så full att energi att idéerna rinner över.

Men i stället blir det för många av oss precis tvärtom. När man nu i augusti är tillbaka på jobbet är hjärnan lika trög att få igång som en avställd gräsklippare. Var finns tankarnas motsvarighet till autochoke?

Under de där första lediga dagarna i juli däremot – när man egentligen hade slutat jobba – kom man plötsligt på så många bra idéer och lösningar på problem att man tvingades börja skriva på kvitton och händer för att inte glömma dem.

De senaste rönen inom hjärnforskningen visar att denna frustrerande reaktion inte är en defekt utan faktiskt är helt naturlig. Det är helt enkelt så hjärnan är konstruerad.

Mark Jung-Beeman arbetar med kognitiv hjärnforskning vid Northwestern University i USA. De senaste 15 åren har han forskat i vad som egentligen händer inuti våra hjärnor när vi får idéer och når nya insikter.

Enligt de rön som Jung-Beeman kommit fram till, vilka presenteras i en artikel i New Yorker, är insiktsprocessen resultatet av en ”delikat balansakt” mellan olika delar i våra hjärnor

Om vi fokuserar på att lösa ett specifikt problem för mycket, för intensivt, kan det hämma detta samspel. Om vi tänker så det knakar knyter sig helt enkelt hjärnan. Och den förlösande insikten uteblir.

I stället måste cortex, hjärnbarken, vara tillräckligt avslappnad. Detta för att vi inte återigen ska leta på det mest givna ställen i tankarna, saker vi redan tänkt på tusen gånger, utan söka oss till de mer avlägsna partierna i hjärnbarken där vi ruvar på erfarenheter och kunskaper som vi knappt är medvetna om. Som Jung-Beeman säger till New Yorker: ”Din hjärna vet mycket mer än vad du själv gör”.

För att uppnå detta delikata mentala samspel, för att använda hjärnan på rätt sätt, är just avslappningsfasen avgörande.

Det är till exempel därför vi ofta kommer på lösningar på problem vi grunnat på hela dagen när vi släckt lampan på kvällen. Eller tar en varm dusch morgonen efter.

De flesta som kommer på en förlösande insikt kan heller inte förklara hur de gjorde. Plötsligt bara finns lösningen där, i ett slags Eureka!-ögonblick som känns lika överraskande för en själv som för omgivningen

Earl Miller, en annan hjärnforskare som intervjuas av New Yorker, säger att det beror på att hjärnan hittat svaret långt före dig: ”Ditt medvetande har en väldigt begränsad kapacitet. Andra delar av hjärnan gör upp planer utan att berätta dem för dig”.

Ett råd från dessa forskare är att inse att man ibland måste ta ett steg tillbaka i sitt arbete. ”Om du arbetar i en omgivning där du hela tiden måste producera och producera, på ett stressande sätt, kommer du inte att nå några nya insikter”.

Vad det handlar är alltså att ibland fokusera på att inte fokusera. Vissa uppnår detta genom att kanske promenera eller träna på arbetstid.

Andra som fysikern Richard Feynman hade en metod där han som en paus i arbetet gick på toplessbarer drack 7-UP, ”tittade på underhållningen”, och skrev ned ekvationer på cocktailservetter. Och han vann Nobelpriset.

+

GRADVALLS VAL

SERIE

Jan Lööf, ”Jan Lööfs serier vol 1” (Kartago). Äntligen en retrospektiv över en av Sveriges bästa tecknare och berättare. Serierna om Felix och Ville är som om Tintin vaknat upp en i mardröm av Robert Crumb.

BOK

Alex James, ”Inget annat sätt – Blur, britpop och jag” (Forma). Blur-basisten Alex James självbiografi överraskar med sällsynt underhållande insikter. Om allt från astronomi och en 20 000 år gammal flöjt till den perfekta Dry Martinin.

HYRFILM

”Familjen Savage”. En svart pärla i hyrbutikerna. Philip Seymour Hoffman och Laura Linney spelar syskon som nås av insikten att man aldrig kan fly från sin egen familj. Både manus och Linney Oscarnominerades.

+

BONUS NR 1:

Att skivförsäljningen blir en mindre och mindre viktig inkomstkälla för artister är ingen nyhet. Ända har sommarens uttalande i Rolling Stone från Eagles manager, Irving Azoff, skakat om branschen: ”We make more money for 45 minutes of one show in Kansas City than on our entire iTunes royalty”.

Och det är inget skryt utan rena fakta. Det om något förklarar varför fler och fler artister, från Madonna till Jay-Z, väljer bort skivbolagen och i stället skriver kontrakt direkt med konsertarrangör.

Parallellt med att Eagles drar in rekordintäkter på sin turné tillhör gruppen även en av de få artister som fortfarande lyckas sälja betydande mängder CD-skivor. Eagles comebackalbum ”Long road out of eden” från i fjol har till dags dato sålt i över tre miljoner i USA och totalt sex miljoner i världen. Det är sju gånger mer än vad Britney Spears senaste album sålde.

Samtidigt ska detta jämföras med albumet ”Eagles: Their Greatest Hits 1971-1975” som sålde 29 miljoneri USA och 40 miljoner i världen. Och uppföljaren till den skivan hette ”Hotel California”.

Men skillnaden är att Eagles själva i dag får mer än dubbelt så mycket i royalty (fyra dollar i stället för två) för ”Long road out of eden” jämfört med sina skivor från sjuttiotalet. Detta genom att gruppen gick runt både storbolag och skivaffärer och i stället gjorde en deal med varuhuskedjan Wal-Mart.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Samtidigt som den amerikanska ekonomin hotar att försvinna ned i ett svart hål finns det åtminstone en bransch som går bra. En bransch som frodas just i mörkret.

Biosommaren i USA har varit den bästa på länge, främst tack vare Batman-filmen ”The dark knight” som är på god väg att slå alla tiders intäktsrekord.

Dan Fellon på Time Warner säger till Wall Street Journal att den dåliga ekonomin, med bolånekris och skyhöga oljepriser, varit gynnsam för företaget. ”Filmbranschen erbjuder fortfarande den billigaste formen av underhållning. Om en familj vill unna sig något kanske de skippar middag på restaurang, lämnar barnvakten hemma och tar med sig barnen på bio i stället.”

Dan Fellon säger också att att Batman är en perfekt superhjälte för en långkonjunktur. ”Really, you couldn’t ask for a better hero at a better time”.

Filmen ”The dark knight”, som hade den mest lönsamma premiärhelgen någonsin i USA, har på en månad spelat in över 440 miljoner dollar i USA.

I USA ligger filmen just nu tre i maratontabellen över tidernas mest inkomstbringande filmer. ”Titantic” är etta.

Tar man dock hänsyn till inflationen hamnar ”The dark knight” i nuläget på en mer blygsam plats 49 på listan över tidernas mest inkomstbringande filmer, men med god chans att ta sig upp på Topp 30.

Ointaglig etta på den inflationsjusterade listan är ”Borta med vinden” följd av ”Star wars” och ”Sound of music”


Jan Gradvall