Skivrecensioner, DI Weekend

Miles Davis
Titel: The Complete On The Corner Sessions
(Sony BMG)
Betyg: 4

I juni 1972 gick Miles Davis in i Columbias skivstudio på 52:a gatan. Ännu en gång under sin karriär spelade han in ny musik som innebar en total kursändring jämfört med allt han gjort tidigare. Musiken var inte längre jazz utan någon slags futuristisk funk influerad av både Sly Stone och Stockhausen.

Efter en konsert med det nya bandet på Philharmonic Hall sprang en av Amerikas främsta jazzkritiker, tillika en av Miles Davis trognaste fans, fram till scenen. ”Miles”, började han. ”Every move you’ve made musically I’ve been there. But I can’t get to where you’re at now”. Miles Davis stirrade på honom och sade: ”What the fuck am I supposed to do, muthafuckah, wait for you to get there?”

Denna box med 6 CD-skivor är årets snyggaste skivutgivning. Figurerna från ”On The Corner” är avbildade i en relief på en metallbox. Boxens dryga sex timmar musik, en tredjedel tidigare outgivet, har även mycket att lära svensk media.

För det första befinner sig svensk media just nu i ett medialt brytningsskede liknande det musikaliska som Miles Davis befann sig i 1972. Många av de som i dag uttalar sig om bloggar och IT gör det på ett sätt som påminner om den amerikanska jazzkritikern.

För det andra utmanar ”On The Corner” det som blivit måttet på framgång. För när blev ordet framgång plötsligt reducerat till att enbart gälla försäljningssiffror eller tittarsiffror? Tre månader efter att ”On The Corner” hade den inte sålts i många exemplar. Men tre sekler senare fortsätter den att sälja och ges ut i nya format.

Eller titta på Sigmund Freuds ”Drömtydning” som var en 1900-talets viktigaste och mest inflytelserika böcker. Sex år efter sin utgivning hade den sålt i 351 exemplar.

Jan Gradvall

Britney Spears
Titel: Blackout
(Jive/Sony BMG)
Betyg: 3

Parallellt med att media beskriver Britney Spears som en veteran med dalande karriärkurva bör man påminna om en sak. Hon är 25 år. Under Britney Spears turbulenta liv är det en sak som förblivit konstant: hennes bästa låtar har alltid varit skrivna av svenskar. På hennes tre första album var det framförallt Max Martin (Martin Sandberg). Numera är det Bloodshy & Avant (Christan Karlsson & Pontus Winnberg). Efter att ha skrivit ”Toxic”, låten som förra gången räddade Britneys karriär, har nu samma räddningspatrull kallats in för att skriva fyra låtar till nya albumet.

Det första man noterar när man bläddrar genom konvolutet på ”Blackout” är att det inte finns någon tacklista. Och vem skulle egentligen Britney Spears tacka? De senaste åren har hennes privatliv använts som vår tids motsvarighet till romarnas gladiatorspel.

Det är också svenskar som hjälper Britney att ge igen. Skivans bästa låt ”Piece Of Me”, med bitande rader som ”I was the american dream since I was 17”, är skriven av Bloodshy & Avant med text av Klas Åhlund från Teddybears. I samma låt får Britney även hjälp av Robyn på sång.

Jan Gradvall

Eagles
Titel: Long Road Out Of Eden
(Eaglesband.com/Universal)
Betyg: 4

Det är nästan tre decennier sedan Eagles senast gav ut ett studioalbum med nya låtar. Men det är omöjligt att höra det på musiken. ”Long Road Out Of Eden” tar vid exakt där ”The Long Run” från 1979 slutade. Det är som om en komapatient har vaknat upp efter 28 år med dropp och som första replik yttrar: ”Som jag nyss sade…”.

Samtidigt säger detta något om styrkan med Eagles musik. Ytterst få band har ett så särpräglat och omedelbart igenkännbart sound. Det går till och med att avgöra vilken temperatur det är i Eagles låtar. Det är alltid +30 grader i skuggan. Och mellan stenarna i ökensanden kan man se skrämda ödlor och nytrampade spår av dammiga västernboots.

Skillnaden är att öknen denna gång inte är den i Kalifornien och Arizona utan den i Mellanöstern. Don Henleys tio minuter långa titelspår är en förödande uppgörelse med USA:s oljekrig i Irak. Allt hålls samman av en melodi med samma magiska baksug som ”Hotel California”.

20 låtar på en dubbel-CD är naturligtvis alldeles för långt. Men varför klaga när man får allt till samma pris som en enkel-CD? Och stämsången är genomgående himmelsk.

Jan Gradvall
Jan Gradvall

(OBS! Ordet wait i Miles-citatet ska

+

Veckans 3 MP3

Miranda Lambert, ”Famous In A Small Town”
Modern Nasville-country när den är som allra bäst. ”Everybody dies famous in a small town”.

Klintberg, ”Himlens röst”
Göran Klintberg från Thirteen Moons gör comeback med en låttitel som beskriver hans sångröst.

Laura Greene, ”Moonlight, Music & You”
Från ”Blackpool Mecca”, tredje volymen i Sonys suveräna serie ”The Northern Soul Story”.