Krönika, Dagens Industri

Weekend 30 mars

Krönika

Jan Gradvall

På onsdag får vi se en glimt av filmens framtid. Den digitala actionfilmen ”300”, som får Sverigepremiär endast tre veckor efter USA-succén, har fått hela filmbranschen att släppa allt den har för händerna. Kritikerna för att busvissla. Filmdirektörerna för att applådera.

Tekniken bakom långfilmen ”300” har kallats revolutionerande. Men egentligen är det bara en vidareutveckling av samma så kallade bluescreen-teknik som John Pohlman och hans väderkollegor i TV använt i 30 år. I förgrunden en människa i en studio. I bakgrunden animerade landskap.

Men vad som är verkligt revolutionerade med ”300” är filmens vinstmarginal. Regissören Zack Snyder, mest känd för sina reklamfilmer, har spelat in hela detta historiska Medelhavsepos i en lagerlokal i Montreal för 60 miljoner dollar. Med enbart relativt okända skådespelare i huvudrollerna.

Om Zack Snyder i stället åkt till det riktiga Thermopylpasset, 15 mil nordväst om Aten, hade den summan sannolikt tredubblats. En superstjärna i huvudrollen hade höjt budgeten med ytterligare cirka 20 miljoner. Jämför med Brad Pitt-filmen ”Troja” som totalt kostade 175 miljoner dollar.

Och redan efter 48 timmar hade producenterna bakom ”300” fått tillbaks sina pengar. ”300” drog in 70.9 miljoner enbart under den första helgen i USA. Det är den bästa premiärhelgen under mars månad, tidigare ansedd som en trög biomånad, i amerikansk filmhistoria. När detta skrivs, efter att filmen visats i två och en halv vecka, är ”300” uppe i intäkter på 187 miljoner dollar.

Det är därför inte så konstigt att Hollywood helt ignorerar alla kritiska röster om filmens innehåll. Vid restaurangerna längs med Sunset Boulevard är alla i stället just nu fullt upptagna i ivriga möten om hur man så snart som möjligt ska kunna göra fler filmer i stil med ”300”.

Den som vill försöka försvara innehållet i ”300” kan göra det med argumentet med att filmen bygger på en historia som – nästan – ledde till fjolårets Nobelpris i litteratur.

En av förhandsfavoriterna när Nobelpriset tillkännagavs i oktober var den polske essäisten och journalisten Ryszard Kapuscinski. Om Kapuscinski inte gått bort den 23 januari, 74 år gammal, hade han varit högaktuell till årets Nobelpris.

Ryszard Kapuscinskis sista bok blev ”På resa med Herotodos”. Herodotos levde på 400-talet före Kristus och brukar kallas historiker. Men Kapuscinski väljer att se Herotodos som den förste världsreportern och hade under sin karriär Herodotos som sin journalistiske mentor.

Störst utrymme i ”Resa med Herodotos” ges åt slaget vid Thermopyle 480 år före Kristus, just det slag som den digitala actionfilmen ”300” handlar om. Grekerna anfölls av perserna under ledning av storkungen Xerxes. Försvaret leddes kung Leonidas och hans 300 spartanska soldater som trots sin underlägsenhet i manskap lyckades uppehålla perserna i tre dagar.

I filmen ”300” är alla spartaner ”ofattbart modiga” och ser ut som bodybuilders på GI-diet, medan de mörkhåriga perserna är grymma och dumma. Persernas ledare Xerxes skildras ungefär som en drag queen.

Många har dragit paralleller mellan ”300” och USA:s nuvarande krigshetsning mot Iran. Den hårdaste kritiken mot filmen kommer, osannolikt nog, från Irans egen president. I ett tal förra onsdagen fördömde Mahmoud Ahmadinejad ”filmer som förfalskar historien och försöker få Irans folk att framstå som vildar”.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

TV

”I mördarens spår”, SVT. Eftersom det inte kommer någon DI Weekend på långfredagen är det redan nu dags att ringa in påskens höjdpunkter: söndag 8 april 21.20 och måndag 9 april 22.00. Magnifika Helen Mirrens avsked som polisen Jane Tennison. Årets TV-händelse.

KONSERT

Arcade Fire. Konserten på Cirkus i Stockholm var inte bara en av de bästa jag sett i modern tid. Även rent visuellt är det en turné lika banbrytande som Talking Heads ”Stop Making Sense”, U2:s ”Zoo TV” och Sparks ”Lil’ Beethoven”. Arcade Fire äger världen just nu.

BOK

Ben Watt, ”Patient” (Finistère/Modernista). Nästa vecka, dagen efter att Eldkvarn ger ut sitt nya album med låten ”Blues för Bodil Malmsten”, ger Bodil Malmsten själv ut Everything But The Girl-musikern Ben Watts bok om sjukdomen som nästan tog hans liv.

+

BONUS NR 1:

I söndags firade Elton John sin 60-årsdag med att ge en konsert på Madison Square Garden. Hela den showen visas den 8 april på Kanal 9, dock den något udda tiden 17.25.

Elton John är trippelt aktuell. Förra torsdagen skrev han en brinnande debattartikel i The Guardian om att homofobin långt ifrån är besegrad. (Finns på nätet.)

I måndags var det dessutom premiär för hela hans skivkatalog i digital form på iTunes. Hela Elton Johns kompletta katalog – totalt närmare 500 låtar – finns nu tillgänglig digitalt, men endast under den begränsade tiden 26 mars till 30 april. Kanske för att det ligger nya CD-utgåvor och väntar.

Oavsett vilket är åtminstone sex av Elton Johns album så bra att de förtjänar att ingå i alla skivsamlingar: ”Elton John”, ”Tumbleweed Connection”, ”Madman Across The Water”, ”Honky Chateau”, ”Goodbye Yellow Brick Road” och ”Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy”.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

David Bowie har vänt ut och in på sig själv så många gånger att det inte borde finnas någon mer sida hos honom som kan överraska. Ändå lyckades Bowie överraska ännu en gång när han förra veckan berättade något personligt ingen kände till – att han en gång jobbat i skivaffär.

Avslöjandet kom förra veckan i engelska Times – i en artikel skriven av ingen mindre än David Bowie själv. (Finns på nätet.)

Med anledning av att Bowie har börjat tipsa och guida om musik på Nokia Recommender Service har han skrivit en mycket underhållande artikel om hur han 13 år gammal fick börja jobba extra i en skivaffär i London ”på lördagsmorgnar och onsdageftermiddagar”.

David Bowie beskriver arbetet i en skivaffär – nu närmast utrotningshotat – som ”a labour of love”. Bowie: ”I’m not comparing it to nursing, but it has to be up there with teaching”.

I samband med artikeln listar David Bowie sina aktuella favoritlåtar under mars månad. Två av dem är med unga svenska artister: El Perro Del Mar (”God Knows”) och Love Is All (”Turn The Radio Off”). Artister som från och med nu kan skriva ”Recommended by David Bowie” i sina cv.