Krönika, Dagens Industri

Weekend 16 juni

Krönika

Jan Gradvall

Blir det indiansommar i år? Redan nu upplever i en piratsommar. Pirater, pirater, överallt dessa pirater. Om tre veckor är det biopremiär för ”Pirates of the Carribean: Död mans kista”, en film där Johnny Depp baserat hela sin rollfigur på Rolling Stones-legenden. Keith Richards själv har tagit sin sjörövarimage så långt att han på fritiden klättrar upp i kokospalmer – med ökänt resultat.

Och så har vi förstås Pirate Bay.

Den stora debatten om nedladdning har hittills präglats av effektfullt vapenskrammel – tänk Errol Flynns fäktdueller i ”Slaghöken” – och en häpnadsväckande okunnighet. Inte minst av de politiska partier som kastat sig huvudstupa in i slaget.

Som denna tidnings ledarsida påpekade förra lördagen: ”Det är enkelt att förstå logiken bakom politikernas agerande. I år röstar närmare 400 000 förstagångsväljare och enligt en ny Temo-undersökning är tre fjärdedelar av dessa för en fri nedladdning.”

Att tro att ersättningen till upphovsmännen skulle gå att lösa med en avgift på bredbandsabonnemang tyder på att de politiker som uttalat sig i frågan inte förstår vilka summor det handlar om. Eller vad skulle svenskar med bredband säga om alla – även de som inte laddar ned – påläggs en månadsavgift på säg 2- 3 000 kr?

Pirate Bay var öppen igen dagen efter polisbeslaget. När jag tittar på topplistan över det mest nedladdade på Pirate Bay just nu hittar jag följande två överst: 1. The Simpsons, säsong 1-12, komplett. 2. ”38 Irish Drinking Songs”.

Enbart genom denna lilla research får man mer information än vad något politiskt parti hittills presenterat i debatten. Filen med supvisor visar kittlingen med det olagliga. Filen med Simpsons visar det fantastiska med fildelning som teknik.

Tolv hela säsonger av en TV-serie görs åtkomliga med ett enda klick. De sju första ”Simpsons”-säsongerna finns till salu som DVD-boxar. Butiksvärdet på dessa boxar är 600 kronor styck. Räknar man så skulle värdet på filen vara värd 7 200 kr. Tycker Thomas Bodström fortfarande att en bredbandsavgift är något han är ”beredd att diskutera”?

Samtidigt är det inte pengar som är motivet bakom majoriteten av nedladdningarna. Liza Marklund skrev i Expressen: ”Begäret sitter inte i fildelarnas hjärtan utan i plånboken”. Om man faktiskt pratar med de som laddar ned märker man det är precis tvärtom.

Jag har själv laddat ned avsnitt av amerikanska TV-serier. Motivet för mig är ett passionerat intresse och att Internet är en oslagbar distributionsform.

Men självklart ska jag betala för dessa nedladdningar. Självklart ska upphovsmännen få ersättning. Precis som att Apple satte priset på en hitlåt till endast 9 kronor styck – skivbolagen själva hade troligen försökt med det femdubbla – behövs nya nätaktörer som börjar sälja de allra senaste filmerna till konkurrensmässiga priser.

Biobiljetten till nya piratfilmen med Johnny Depp kostar 90 kr. I och med att hälften går till biografen borde vi som hellre ser den hemma – samma dag som biopremiären – kunna köpa den som fil för 45 kronor. Några månader senare borde den kosta max hälften.

Där någonstans lösningen finns,. Kampen mot de ursprungliga piraterna inte fanns i rättssalen utan med alternativa handelsvägar. Underhållningsindustrin måste göra likadant. Att försöka stoppa fildelning 2006 är som att försöka stoppa telefonsamtal 1876.

(slut)

GRADVALLS VAL

MEDIEAKTÖR

ABC. Bekämpar fildelning genom att själva skapa bättre alternativ. Kanalen var först med att sälja TV-avsnitt genom iTunes. Nu lägger de även ut serier som ”Lost” på nätet, dagen efter sändning. Gratis. Med reklamen intakt.

INSPIRATÖR

Sonic Youth. Efter 25 år lyckas New York-institutionen Sonic Youth alltid låta som de spelar in sin debutskiva. Nya ”Rather Ripped” är utmärkt Manhattan-pop, skramlig som L-Train. Se kvartetten hos Letterman på TV6 i kväll.

FRAMTIDSMAN

José Pekerman, Argentina. Följ tränarbänken när Argentina möter Serbien i eftermiddag.. Under Pekermans ledning har Argentina vunnit ungdoms-VM fyra gånger: 1995, 1997, 2001, 2005 (sista gången via hans tränaradept).

+

BONUS NR 1:

Massmord i Midsomer

Världens farligaste plats? Bagdad? Lagos? Kabul? Nej, räknat mord per invånare torde det vara småbyarna i det idylliska engelska grevskapet Buckinghamshire.

Och mördandet är ännu inte över. Tisdag 11 juli är det premiär i SVT för ännu en ny säsong av ”Morden i Midsomer”. Den omåttligt populära trivseldeckaren är nu inne på sin nionde säsong. Hur många i byarna lever egentligen fortfarande? Varför flyttar de inte?

”Morden i Midsomer” har sålts till 205 länder. Under 2006 firar Bentley Productions inspelningen av 50:e avsnittet.

TV-serien bygger på Caroline Grahams romaner. Graham, född, 1931, kan receptet för den brittiska deckarformen lika väl som hon förmodligen blandar sin egen Pimm’s No 1 med gurka och ginger ale. Trivsamt tempo. Mycket tedrickande. Och ett annat lik som stickar fram under en rhododendronbuske.

Men publiken har inte tröttnat. Per Ögren, inköpschef på SVT, säger att brittiska deckarserie fortfarande drar mer än dubbelt så mycket tittare som mer omskrivna amerikanska serier som ”Sopranos” och ”Six Feet Under”.

SVT också insett att brittiska deckare passar utmärkt med svensk sommar. Som kanalen skriver i ett pressutskick: ”Mord hela sommaren på SVT”.

För den som får gurksnittarna i halsen av ”Morden i Midsomer” rekommenderas i stället den smartare och vassare ”Roses & Maloney”. Nypremiär i SVT måndag 3 juli.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Sommartider, sommarlåtar

Ingen har skrivit så många låtar med sommartema som Per Gessle. ”Sommartider”, ”Vandrar i ett sommarregn”, ”June Afternoon”, ”Kom ut till stranden”, ”Juni, juli, augusti”, ”Jag går och fiskar” – för att nämna några.

Per Gessle har valt ut sina egna fem sommarfavoriter.

Lovin’ Spoonful
You Didn’t Have To Be So Nice

”Allt Lovin’ Spoonful gjorde utstrålar sommar. ’Daydream’ och ”Summer In The City” till exempel. Denna låt känns lite bortglömd men har en härlig doft av gräsmatta och körsbär lång väg.”

Small Faces
Itchycoo Park

”Världens mest bortglömda band med världens mest underskattade sångare med världens bästa poplåt!”

Buzzcocks
Ever Fallen In Love

”En av det sena sjuttiotalets vassaste låtar. Påminner mig om Gyllene Tiders första replokal. Vi spelade den här låten nonstop.”

Israel Kamakawiwo’ole
Over The Rainbow/What A Wonderful World

”Hur vackert kan det bli? Köp en ukulele och åk till Hawaii.”

B.J. Thomas
Raindrops Keep Falling On My Head

”Det regnar ju ibland. Till och med i Tylösand!”

(slut)