Krönika, DI Weekend

Weekend 10 april

Krönika

Jan Gradvall

Gemensamt för många av de dagar som förändrat världshistorien är att få eller ingen förstod att de var historiska den dag när de ägde rum.

Dagen då Romarriket föll var till exempel förmodligen en dag som allra andra.

Roms invånare hängde på uteserveringar, kollade att de inte spillt tomatfläckar på togan, diskuterade helgens gladiatorgig på Colosseum , ropade in ett extra krus med vin. En vanlig onsdag helt enkelt.

På samma sätt var vi alla fullständigt omedvetna om när den västerländska civilisationen förändrades den 23 april 2005.

Med 13 dagar kvar till tioårsdagen av händelsen finns det skäl att försöka rekonstruera vad som faktiskt hände.

Vad gjorde jag själv den dagen? Kanske jag gick in på ett fik för en hämtlatte? Kanske rullade jag barnvagn under pappaledighet? Kanske satt jag mitt i med en deadline för DI Weekend och googlade hur man stavar hisnande?

Oavsett vilket, så hade jag ingen om aning att just den dagen förändrades förutsättningarna för hela min framtida yrkesgärning.

Två månader tidigare, den 14 februari 2005, hade tre före detta anställda på PayPal – Chad Hurley, Steven Chen och Jawed Karim – registrerat en domän. Sajten fick namnet YouTube.com. Idén var att skapa ett forum för något så abstrakt som videogemenskap.

Den 23 april, närmaste bestämt 20.27, lades det allra första filmklippet ut på YouTube.

Det är en 19 sekunder lång film där en av grundarna, Jawed Karim, står framför elefanterna på San Diego Zoo. Hans kompis Yakov Lapitsky, i dag professor på University of Toledo, höll i filmkameran.

Jawed Karim ser ut som han är 19 men var 26. Samtidigt som han gestikulerar bakåt mot elefanterna säger han: ”Det coola med de här killarna är att de har väldigt, väldigt långa… snablar. Det är allt som finns att säga”.
That’s it. Ingenting mer händer i filmklippet.

Ändå skrevs historia där och då. För i och med ögonblicket när det plötsligt blev möjligt för vem som helst att när som helst lägga lägga ut filmsnuttar på nätet – filmsnuttar som resten av världen direkt kan ta del av – så förändrades förutsättningar för kommunikation.

Allt som händer i världen, från ont till gott, från naturkatastrofer och IS halshuggningar till TED Talks, dokumenteras sedan dess på YouTube.

Förändringen gick snabbt. Ett och ett halvår efter att den 19 sekunder långa elefantfilmen lades ut sålde grundarna YouTube till Google för cirka 14 miljarder kronor.

Vid den försäljningen var inte ens iPhone uppfunnen. När den första iPhone lanserades den 29 juni 2007 framstod den köpsumman som ett fyndpris.

Jawed Karm tjänade minst av de tre. Efter att de startade sajten hoppade han av för att plugga datavetenskap. Han fick ändå hyggligt. Vid försäljningen var hans aktier värda 550 miljoner kronor.

En del skulle kanske säga att mycket lite har hänt på YouTube sedan Jawed Karim för tio år sedan förklarade att elefanter har långa snablar.

YouTube förknippas fortfarande mycket med knäppa klipp på djur.

Vid omnämnandet av YouTube ställer sig alltjämt många journalister med armarna med kors och uttrycker vad många i kåren misstar för intelligens – skepsis. Journalister har alltid varit rädda för alla former av tekniska innovationer.

Det förklarar också varför tioårsdagen den 23 april inte kommer att uppmärksammas så mycket som den förtjänar. För de som verkligen förstått den förändring som YouTube inneburit är ännu för unga för att sitta i morgonsoffor eller att skriva kultursidesartiklar.

För svenska barn födda på 2000-talet är YouTube lika självklart som elektricitet och rinnande vatten. Något som används hela dagarna, från skolan till fritiden.

Det finns bokstavligen miljoner exempel. Min son älskar japanska kortspel. På YouTube får han utlopp för detta intresse i 360 grader. Han tittar på animéfilmer som kortspelen bygger på, filmer där andra barn spelar turneringar och filmer där andra barn öppnar nya paket med kort och sedan noga går igenom innehållet.

Att i YouTube-klipp visa upp saker man köpt kallas att göra en haul. Fenomenet är enormt stort, särskilt bland unga tjejer som är intresserade av smink och kläder.

De komiker som barn födda på 2000-talet kommer att betrakta som sina motsvarigheter till Hasse & Tage eller Magnus & Brasse kommer aldrig att bli stora i tv, något vi journalister uppfattar som tecken på att man slagit igenom.

De behöver inte tv. De är redan lika stora på YouTube som tidigare generationers komiker var i sin tids medieformer.

Lagom till 25-årsjubileet av det första YouTube-klippet, våren 2030, kommer vi dränkas av nostalgiska hyllningar till alla som växt upp med trion som gör I Just Want To Be Cool.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

KONSERT
Against Me! Göteborg i går, lördag i Stockholm, söndag i Malmö. Parallellt med att ”Transparent” bryter ned fördomar om transsexuella i tv gör Against Me! samma sak i punkvärlden. Sångaren, född Thomas, heter nu Laura Jane Grace.

KLASSISKT
Gil Shaham, ”Bach: Sonatas and partitas” (Canary Classics). Att beskriva klassisk musik som elektrisk känns som en slapp metafor, men när man hör violinisten Gil Shaham spela Bach förstår varför det används så ofta om honom.

HBO
”Veep”, premiär för säsong 4, måndag 13 april. Manusförfattare och skådespelare kan få en speciell relation. Samspelet mellan Armando Iannucci och Julia Louis-Dreyfus är så tätt att de närmast dansar tillsammans.

+

BONUS NR 1:

Månadens färg är härmed utsedd – syren. På svenska talar vi egentligen inte om syren som en färg men på engelska är lilac både namnet på färgen och på växten. Lavendel är snarlik men det är inte samma färg.

Det är bara några veckor kvar till syren blommar i naturen, men redan denna helg blommar syren i populärkulturen.

Popgruppen The Lilac Time, med ett bandnamn som kan översättas som Tid för syrener, har just gjort comeback med ett av vårens finaste popalbum.

På måndag 13 april är det premiär för femte säsongen av ”Game of thrones”, av många betraktad som vårens tv-händelse. ”Game of thrones” är den mest fildelade serien genom historien. Femte säsongen får därför premiär samtidigt i USA och Sverige.

I serien är familjen Targaryen känd för att de har syrenfärgade ögon. Daenery Targaryen och hennes tre drakor uppges också få en stor roll i säsong 5.

Det kan även tilläggas i den aldrig inaktuella Harry Potter så har Gilderoy Lockhart (spelas av Kennneth Branagh i filmerna) lilac som favoritfärg.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

I pophistorien nämns kompositörsparet Andersson & Ulvaeus numera i samma andetag som Lennon & McCartney. Unikt för Andersson & Ulvaeus är att de även börjar få samma position i musikalhistorien.

I Sverige har vi vetat om det länge, men i USA är det en nyhet att det i Andersson & Ulvaeus svenskspråkiga musikalkatalog finns guld som kan jämföra sig med det bästa av Rodgers & Hammerstein.

På sitt kommande album ”Stages”, släpps i slutet av april, tolkar den amerikanske superstjärnan Josh Groban nummer från Broadway och musikaler.

Josh Grobans alla album har nått toppen på Bilboard men han kan inte kallas för popartist, snarare en bredare sångare i Barbra Streisands anda.

På kommande albumet sjunger Josh Groban låtar från ”Les Miserables”, ”Carousel”, ”A chorus line” och ”Trollkarlen från Oz”. Bland urvalet med klassiker finns också två kompositioner av Andersson & Ulvaeus.

Den ena är ”Anthem” från ”Chess”. Den andra – vilket är en stor nyhet i musikvärlden – är den första engelska översättningen av ”När guldet blev till sand” från ”Kristina från Duvemåla”.

I Josh Grobans version förvandlas titeln till ”Gold can turn to sand”. Som svensk kan man ha synpunkter på att arrangemanget låter mer keltiskt än nordiskt, lite åt ”Titanic”-hållet, men det fungerar och det låter plötsligt som en amerikansk Broadway-klassiker.

I Sverige kommer ”Gold can turn to sand” att släppas som singel redan nästa vecka.

Förmodligen är det bara en tidsfråga innan Broadway upptäcker hur mycket mer guld det finns att vaska fram ur den svenskspråkiga Andersson & Ulvaeus-katalogen. I Orionteaterns uppsättning av ”Hjälp sökes!” finns till exempel ”Bortom sol och måne”, framförd av Sofia Pekkari, en av allra främsta kompositioner som Andersson & Ulvaeus någonsin skrivit.

Jan Gradvall

OBS! De texter jag lägger ut på hemsidan är mina okorrade Word-dokument. Skrivfel som rättats till av DI:s utmärkta redigerare kan vara kvar här. Maila gärna om du ser konstigheter. Hinner sällan gå igenom själv.