Krönika, DI Weekend

Weekend 3 oktober

Krönika

Jan Gradvall

What song comes next. Det är just nu nyckelfrågan i musikbranschen där strömning tagit över som det populäraste sättet att lyssna på musik. Uttrycket är myntat av branschmogulen Jimmy Iovine, tillsammans med Dr Dre grundare av Beats Electronics som köptes upp av Apple i maj för tre miljarder dollar.

Den största fördelen med strömning av musik är också den största nackdelen. Valfriheten har blivit nästan för stor. Utbudet av låtar är så gigantiskt att det blir svårt att välja. Spotify lägger till exempel upp svindlande 15-20 000 nya låtar om dagen.

Jimmy Iovine har varit med i branschen ända sedan han var ljudtekniker åt John Lennon och Bruce Springsteen i mitten av 1970-talet. Han har beskrivit situationen i den nya strömmade musikbranschen som: ”Ge oss ditt kreditkortsnummer så ger vi dig 20 miljoner låtar. Lycka till”.

Längtan efter vägledning är en anledning till att folk fortfarande lyssnar på gammaldags radio. Många upplever det som befriande att någon annan bestämmer vilken låt som kommer härnäst.

Strömmade musiktjänster som Jimmy Iovines Beats Music (vilket tillsammans med hörlurdivisionen Beats By Dre ingår i Beats Electronics) och Spotify arbetar därför intensivt med att bli bättre på att hjälpa villrådiga lyssnare med denna fråga. What song comes next.

Ett av de intressantaste initiativen för att hitta smartare möjligheter att upptäcka ny musik är företaget Soundtrack Your Brand, ett bolag som har Spotify som en av investerarna och som ligger lite längre ner på Birger Jarlsgatan.

Grundare och drivare av Soundtrack Your Brand är Ola Sars och Andreas Liffgarden som tar emot i ett kontorslandskap fullt av människor och siffror skrivna på väggar.

Andreas Liffgarden har en bakgrund i telekom och var nyckelfigur i Spotifys tidiga och avgörande samarbete med Telia. Ola Sars var med och grundade amerikanska Beats Music.

I största hemlighet landade hösten 2011 Jimmy Iovine och Dr Dre i ett privatjet på Bromma. Vad de var ute efter var att rekrytera de mest eftertraktade programutvecklarna och musikvisionärerna i världen – svenskar – till sitt nya projekt. Ola Sars klev ombord men hoppade när han efter ett tag insåg att han ville bo kvar i Sverige med sin familj.

Soundtrack Your Brand har startat tjänsten Spotify Business som används av affärer, caféer, restauranger. Alla som spelar musik i offentlig miljö i Sverige ska egentligen betala pengar till upphovsrättsorganisationerna Stim, Ifpi och Sami.

”Många caféer är extremt noga med att göra rätt för sig vad det gäller ekologisk mat och kaffebönor”, säger Ola Sars. ”Samtidigt fuskar de med musiken och blåser därmed artister. Spotify Business (kostar 349 kr/månad i stället för 99 kr/månad) är ett sätt för fair trade även inom musik. En hjärtefråga för oss är också att rätt artist ska få rätt betalt”.

För lyssnare blir detta extra intressant eftersom affärer och restauranger också är utmärkta platser för att avgöra what song comes next. Alla har vi någon gång suttit på ett cáfe eller stått i en provhytt och undrat vilken låt som spelas.

I dag behöver man inte längre springa och leta efter personal som vet, utan kan genom Spotify i mobilen direkt ta med sig låten hem – och snart även en hel spellista från caféet/butiken.

Undersökningar visar också att rätt musik i en butik leder till att kunder stannar 35 procent längre. Detta vet redan branschen, men den gamla lösningen – H&M skickar ut brända cd till alla sin butiker – känns i jämförelse ålderdomlig och icke-användarvänlig.

Inom branschen talar om man tastemakers. Ett café eller en klädbutik kan nu bli en lika viktig tastemaker som en radiokanal eller en discjockey. Eller en musikkritiker i en tidning.

(slut)

+

GRADVALLS VAL

LIVE
ABBA, ”Live at Wembley Arena”. Jag är partisk så till vida att jag skrivit omslagstexten, men en unik utgivning. En konsert från Wembley 1979 i sin helhet. Makalöst tajt band. Dubbel-cd eller trippel vinyl.

SAMLING
Robert Wyatt, ”Different every time”. En efterlängtad biografi om Wyatt med samma titel som ges ut 30 oktober kompletteras med en suverän dubbel samling med allt från Soft Machine och Matching Mole till artistsamarbeten.

DOKUMENTÄR
”K Special: Nordic Noir”, SVT2, fredag 20.00. Producenten Caroline Palmstierna och regissören Lars Hogéus tar ett helhetsgrepp på fenomenet Nordic Noir med alla svenska, danska och norska deckare och tv-serier.

+

BONUS NR 1:

En artist som skildrar mörker, åska och stormar och själv lever ett självförbrännande liv. Dyrkad av sin samtid, superkändis, publik som köar för att se honom. Trots inkomster på svindlande summor festar han bort allt och dör utbränd och utblottad, endast 39 år gammal.

Vi har hört den historien många gånger förut. Magnus Larson förkroppsligar myten om det konstnärliga geniet.

Men skillnaden är att denne Magnus Larson inte är någon hårdrockmusiker. Han är en svensk målare verksam i mitten på 1800-talet. Ett tag var han så stor att han till och med målade inför publik.

En ny konstutställning ger helt nya perspektiv på både historien och samtiden. ”Skräckromantikens landskap. Från Marcus Larson till goth” har just öppnat på Göteborgs konstmuseum och visas fram till 25 januari 2015. Därefter flyttar den till Sven Harrys konstmuseum i Stockholm.

Den sortens bombastiska landskapsmålningar som Marcus Larson blev känd för – kampen mellan ont och gott skildrad med fornnordiska undertoner – är i dag helt ute i konstvärlden. Där betraktas den som kitsch.

Däremot är denna estetik i dag populärare än någonsin inom andra konstområden: musik, spel, film, tv, serier.

Utställningen ”Skräckromantikens landskap” visar Magnus Larsons 150 år gamla dukar parallellt med skivomslag i samma stil med hårdrockgrupper som Black Sabbath, Slayer, Dark Tranquillity och Dio. På en stor filmduk visas samtidigt dataspelet Skyrim (med Max on Sydow som berättarröst).

Resultatet leder till en ny läsning av både historien och samtiden.

Jan Gradvall

+

BONUS NR 2:

Jeff Koons skulptur ”Balloon Dog” håller på att bli 2000-talets motsvarighet till Andy Warhols silkscreentryck på 1960-talet. Skulpturen gjordes 1994-2000 i en upplaga av fem, i olika färger. Den orangea hunden såldes i fjol för 58 miljoner dollar, vilket är det dyraste konstverk som någonsin sålts av en levande konstnär.

Den gula hunden visas just nu i den stora Jeff Koons-retrospektiven på Whitney Museum i New York som pågår fram till 19 oktober. Den röda hunden kommer nästa vecka till Moderna Museet i Stockholm.

Moderna Museets stora höstutställning ”Skulptur efter skulptur”, som öppnar 11 oktober, är en världsunik utställning som samlar skulpturer av Katarina Fritsch, Charles Ray och Jeff Koons.

Störst medieuppmärksamhet riktas självklart mot Jeff Koons, vår tids kanske mest kända och spektakulära konstnär som provocerar många och delar upp konstvärlden i för och emot.

Koons kommersialism är i linje med Warhols. Den stora retrospektiven på Whitney i New York sponras av H&M. I sin nya flagshipstore några kvarter därifrån har H&M en gigantisk bild av ”Balloon Dog” över hela fasaden. Med Koons välsignelse säljer också H&M i New York handväskor med ”Balloon Dog” för 49.50 dollar.

I en kritisk essä om Koons i New York Review of Books beskriver konstkritikern Jed Perl världen runt Koons som den perfekta stormen med ett perfekt vakuum mitten. Själva stormen är allting som pågår runt omkring: hypen, auktionspriserna, geniförklaringarna. Vakuumet är själva konstverken., vilka Perl menar är tomma, iskalla.

New Yorkers konstkritiker Peter Schjeldahl tycker precis tvärtom. Schjeldahl menar att ingen konstnär skildrar den nuvarande Mammonbesatta ”oligarkeran” (lysande uttryck) bättre än Koons. I framtiden kommer att vi tala om denna tid som ”the Koons Age”.

Ser man konstverken i verkligheten är det fördel Schjeldahl. Det går inte att förbereda sig för hur vackra de faktiskt är på nära håll. Hantverket, utfört av Koons 128 anställda, är bokstavligen bländande.

Jan Gradvall